Nike Cortez | Sneaker model | Sneakersquad
Modellen

Cortez

De Nike Cortez was de eerste hardloopschoen die in 1972 door Nike werd uitgegeven, de sneaker is daarom een belangrijk onderdeel en sleutel tot het succes van Nike. De Nike Cortez werd voor het eerst ontworpen door de mede-oprichter van Nike: Bill Bowerman. Bowerman was een hardloop coach, die het zelf nodig vond comfortabele en duurzame hardloopschoenen te ontwerpen voor de atleten. De Nike Cortez werd heel strategisch uitgebracht tijdens de Olympische Spelen van 1972, waardoor het snel werd opgevangen door het grote publiek.

Bekijk onze Cortez collectie!

De samenwerkingen destijds

De Nike Cortez is ontworpen door Bill Bowerman en Phil Knight. De mannen ontmoetten elkaar voor het eerst in 1957: Bowerman was de athletiek coach aan de Universiteit van Oregon, en Knight was onderdeel van zijn team. De twee vrienden werden zakenpartners kort nadat Knight een groot aantal Onitsuka Tiger-schoenen uit Japan opkocht. De eerste naam van hun bedrijf was Blue Ribbon Sports, wat later in 1972 in Nike werd veranderd. Na jaren van ontwerpen en experimenteren kwam Bowerman 1968 met de eerste ontwerpen van de Cortez, die vervolgens in 1972 werd uitgebracht.

Groot aandeel in het succes van Nike

Je mag toch wel aannemen dat de Nike Cortez de sleutel was tot het latere succes van Nike. De vraag naar de schoen groeide exponentieel, vrijwel direct nadat men de schoen zag tijdens de spelen van 1972. De verkoop bedroeg in het eerste jaar ruim $800.000 dollar. 

De Nike Cortez vandaag de dag

De afgelopen 20 jaar is de Nike Cortez herhaaldelijk voorzien van een nieuw of aangepast design. Het destijdse doel van Bowerman was het ontwerpen van een hardloopschoen die zowel comfortabel als duurzaam was. Op schuim in de schoen is niet bezuinigd, alles om zoveel mogelijk comfort te kunnen bieden en schokken te absorberen. De schoen heeft een minimalistisch ontwerp dat bestaat uit de Nike Swoosh aan de zijkant van de schoen en een streep over het onderste gedeelte van de buitenzool. Leer was het eerste materiaal dat gebruikt werd tijdens de productie van de schoen. Bowerman realiseerde zich echter snel dat hij het gewicht van de schoen zou kunnen verminderen als hij het materiaal van de bovenkant van de schoen zou aanpassen naar nylon en suède. In 2009 werd een nieuw ontwerp van de Nike Cortez - de Cortez Fly Motion - uitgebracht. De Cortez Fly Motion maakte gebruik van nieuwe Nike-technologie: Flywire: lichtgewicht materiaal, wat het gewicht van de sneaker aanzienlijk verminderde.

Bekijk onze Cortez collectie!