Nike Footscape | Sneaker model | Sneakersquad
Modellen

Footscape

De jaren ‘90 was wat betreft sneakerontwerp een periode waarin je niets te kort wam, het was de periode waarin de meest iconische sneakers en basketbalschoenen uitgebracht werden. Nike bleek  ook goed te zijn in het creëren van innovatief schoeisel dat er niet alleen goed uit zag, maar waarvan het technische aspect prioriteit kreeg. 

Bekijk onze Nike Footscape Collectie!

De Nike Air Footscape is een van deze creaties, zie het als een voortdurend experiment om het maximaal haalbare comfort te verbeteren, en niet alleen dat van de zool van de schoen. De Footscape is ontwikkeld in Nike's Sports Research Lab in samenwerking met de Advanced Product-engineering groep. Één van de betrokken ingenieurs was niemand minder dan Toren Orzeck (ook verantwoordelijk voor de Air Moc, en het ontwikkelen van Nike Foamposite technologie). Toren heeft onder veel van zijn andere experimentele ideeën het idee voorgesteld om een 'Footform'-schoen te creëren, een schoen die de anatomische vorm van de voet tot in perfectie moest nabootsen.

Verschillende mannen en vrouwen voeten werden in een mal gegoten om een idee te krijgen van de  algemene vorm van de voet. Ook werd het asymmetrische vetersysteem geïmplementeerd om de druk te verlichten rond het dorsale gebied van de voet waar de belangrijkste slagaders en zenuwen zich bevinden. Orzeck liet zich inspireren door orthopedische schoenen. Suede en gaas waren de kernmaterialen die in de oorspronkelijke versie van 1996 werden gebruikt. De lichtgewicht Phylon tussenzool (later ook gebruikt in de Mayfly en Presto) was ook een innovatieve vorm ontworpen voor comfort.

Footscapes zijn uitgegroeid tot een cult schoen onder Japanse verzamelaars, grotendeels door de unieke en aparte vorm. Het schoeisel dat voorheen gebruikt werd om de Footscape te vormen is iets breder dan een normale pasvorm, wat voor de gemiddelde voet van de Japanse consument perfect is. 

Bekijk onze Nike Footscape Collectie!