Wie is er nu niet dol op lijstjes? En dan met name op Top 10 lijstjes. Nou, wij wel! Laten we nu net een Top 10 mooiste Air Max 90 sneakers aller tijden hebben gemaakt. Wij nemen je mee terug in de tijd en droppen hier onze favoriete Air Max 90, van 1990 tot meer recente jaartallen. Vrijwel alle sneakers zijn stijf uitverkocht en zijn enkel nog te koop op marketplaces als StockX en Klekt. Wij hebben de sneakers uiteraard voorzien van deze verkooppunten.

Let op, dit is ons eigen lijstje! :-) Wij zijn dol op feedback en reuze benieuwd naar jouw Top 10 Air Max 90 sneakers. Hebben wij er eentje gemist die absoluut in onze Top 10 zou moeten staan? Laat het ons weten op onze socials, via Instagram en Facebook.

10. Nike Air Max Lunar 90 SP "Moon Landing"

Jul
21
Nike Air Max Lunar 90 SP "Moon Landing"

Nike Air Max Lunar 90 SP "Moon Landing"

700098-007
Alle verkooppunten

Wij starten de lijst met de Nike Air Max Lunar 90 SP "Moon Landing", die bij ons op nummer 10 staat. De sneaker werd uitgebracht als ode aan het 45-jarig jubileum van Neil Armstrong die de eerste man werd die op de maan liep. De schoen is gemaakt met 3M reflecterende details op het bovenwerk. De volledige sneaker is voorzien van een moonrock-graphic, wat 'm nu juist zo uniek maakt. De sneaker rust op een gespikkelde grijze tussenzool met zichtbare Air, de hielstukken zijn bestempeld met een Stars and Stripes-ontwerp.

9. Off-White x Nike Air Max 90 "The Ten"

Jul
09
Off-White x Nike Air Max 90 "The Ten"

Off-White x Nike Air Max 90 "The Ten"

AA7293-100
Alle verkooppunten

Het was nogal wat, toen Virgil Abloh in 2017 met de Off-White x Nike Air Max 90 "The Ten" kwam. Niet iedereen was vooraf verkocht, omdat de Air Max 90 vrijwel altijd een sneaker was geweest die niet met de grote hypes meebewoog. Na het releasen van de collectie waren zelfs de vaste Air Max 90 fans sold, want dit was écht een geslaagd project geworden. Er zijn meer Off-White x Nike Air Max 90's gedropt, maar deze colorway spant voor ons de kroon.

Virgil Abloh's Nike Off-White x Air Max 90 combineert een wit leren bovenwerk met Ice Blue schuim en grijze suède overlays, een gestikte reflecterende witte Nike Swoosh, de kenmerkende oranje tag en een grijze suède hielpatch. Deze zwerd uitgebracht in September 2017 en was onderdeel van de eerste vijf paar van de Off-White x Nike "The Ten'-collectie, waar ook andere sneakers als de Air Jordan 1, Nike Blazer, Nike Air Presto en Nike Air VaporMax onderdeel van waren.

8. Nike Air Max 90 Premium "Hufquake"

Nov
07
Nike Air Max 90 Premium "Hufquake"

Nike Air Max 90 Premium "Hufquake"

312334-011
Alle verkooppunten

De Nike Air Max 90 Premium "Hufquake" werd gelanceerd als onderdeel van een sneaker pack, dat in samenwerking met HUF in 2006 werd uitgebracht. De winkel had destijds twee fysieke winkels in San Francisco, die zijn opgericht door Keith Hufnagel. De release was een mijlpaal, die de aardbeving in San Francisco in 1906 herdacht. Het thema wordt weerspiegeld door de grijze craquelé-print-overlays. De rest van het bovenwerk is gemaakt van wit microgeperforeerd leer met een bijpassende witte lakleer Swoosh en TPU-accenten uitgevoerd in Royal Blue.

7. Nike Air Max 90 "Powerwall"

Jan
01
Nike Air Max 90 "Powerwall"

Nike Air Max 90 "Powerwall"

314206-581
Alle verkooppunten

De Nike Air Max 90 "Powerwall" op plek 7 zal voor veel Air Max 90 fans een verrassing zijn, maar wij vinden de colorway gewoon heel dope. Deze Nike Air Max 90 maakt gebruik van zichtbare stiksels en gewaagde kleuren. De Powerwall werd voor het eerst in 2005 uitgebracht en was voor die tijd zeker geen alledaagse sneaker. De schoen is voorzien van diverse materialen als suede, leer en plastic, met Vintage Purple en Industrial Orange als hoofdkleuren.

6. Nike Air Max 90 "Cork"

Mar
31
Nike Air Max 90 "Cork"

Nike Air Max 90 "Cork"

725235-706
Alle verkooppunten

Sommige sneakers zouden prima kunnen doorgaan als kunst voor bijvoorbeeld in de vitrinekast, zo ook deze Nike Air Max 90 "Cork" die we op plek 6 hebben staan. De Cork werd uitgebracht in Maart van 2015 tijdens de viering van de 25e verjaardag van het model. Deze sneaker is ook wel bekend onder de naam "Poppin Corks", verwijzend naar zijn feestelijke release. We zien de OG Infrared kleur terug in combinatie met een vrijwel volledig in kurk uitgevoerde bovenkant.

5. Nike Air Max 90 Premium "Warhawk"

May
27
Nike Air Max 90 Premium "Warhawk"

Nike Air Max 90 Premium "Warhawk"

315728-381
Alle verkooppunten

Voor velen wederom een verrassing op plek 5, daar hebben wij namelijk deze unieke Nike Air Max 90 Premium "Warhawk" uit 2007 staan. De Nike Air Max 90 Premium Warhawk heeft een onderscheidend ontwerp dat is geïnspireerd op de Curtiss P-40 Warhawk, het gevechtsvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse luchtmacht werd gebruikt in verschillende gevechtsgebieden. Het retro model heeft een volledig leren constructie met kleuren die rechtstreeks uit het militaire vliegtuig zijn getrokken, evenals de opvallende afbeelding van haaientanden die de mudguard en de tussenzool van de schoen bedekt.

4. Atmos x Nike Air Max 90 Premium "Duck Camo"

Oct
06
Atmos x Nike Air Max 90 Premium "Duck Camo"

Atmos x Nike Air Max 90 Premium "Duck Camo"

333888-025
Alle verkooppunten

Dat de Atmos x Nike Air Max 90 Premium "Duck Camo" op plek 4 staat zal voor niemand een verrassing zijn, de sneaker uit 2013 kreeg onlangs nog een re-release, maar wij vinden de OG versie toch het lekkerst.

De Air Max 90 Premium Atmos 'Duck Camo' heeft een bovenwerk van suède gekleed in een Duck Camo-patroon met zwarte overlays op de neus en kraag. Andere ontwerpdetails zijn onder meer een Swoosh van slangenleer op de zijkant en Infrared-details die op diverse plekken op de sneaker zijn toegepast.

3. DQM x Nike Air Max 90 "Bacon" 2004

Feb
01
DQM x Nike Air Max 90 "Bacon" 2004

DQM x Nike Air Max 90 "Bacon" 2004

310766-161
Alle verkooppunten

We krijgen nog steeds honger als we kijken naar deze DQM x Nike Air Max 90 "Bacon" uit 2004. De sneaker die vorig jaar nog een re-release kreeg is beter bekend als de Dave’s Quality Meats "Bacon". Nike werkte samen met Dave Ortiz van de New Yorkse boetiek Dave's Quality Meat aan de Air Max 90 'Bacon', die is geïnspireerd op het slagerijthema van de winkel. Het kleurenpalet van de schoen is gebaseerd op bacon, wat tot uiting komt in de suède en leren constructie van het bovenwerk.

2. Nike Air Max 90 Infrared (2010)

Jul
25
Nike Air Max 90 Infrared (2010)

Nike Air Max 90 Infrared (2010)

325018-107
Alle verkooppunten

Wij vinden de 2010 versie van de Infrared gewoon het dikst, wij kunnen er niets aan doen. Deze Nike Air Max 90 Infrared uit 2010 is een van de meest populaire colorways van de Air Max 90, die een aantal keer is gedropt sinds de oorspronkelijke release van de sneaker. Het ontwerp combineert leer, suède en mesh op het bovenwerk, met rubberen elementen op de veteroogjes en middenvoet. Samen met een lichtere grijze Swoosh, heeft de 2010-versie van de 'Infrared' een wit Nike-logo op de binnenzool in plaats van de zwarte logo's op andere versies.

1. Patta x Nike Air Max 90 "Homegrown Grass"

Dec
02
Patta x Nike Air Max 90 "Homegrown Grass"

Patta x Nike Air Max 90 "Homegrown Grass"

315728-331
Alle verkooppunten

Ok, wij moeten toegeven dat wij niet geheel objectief zijn geweest tijdens het samenstellen van de top 3, want doordat de Patta x Nike Air Max 90 "Homegrown Grass" Nederlandse roots heeft hebben wij deze dan ook zeker voorrang gegeven op de rest. Uiteraard blijft het gewoon één van de vetste Air Max 90's die ooit is gedropt, niet gek dus dat de sneaker 16 jaar na zijn oorspronkelijke release voor krankzinnige bedragen wordt verkocht.

Deze speciale Air Max 90 Premium wordt 'Homegrown' genoemd vanwege de grasgroene kleur die de bovenkant siert. De sneaker is het resultaat van een collab met de Nederlandse streetwear-retailer Patta. Het heeft een bovenwerk van premium suède en bladstructuur dat knipoogt naar de wereldberoemde wietcultuur van Amsterdam. De premium look wordt aangevuld met feloranje veters, voeringen en zichtbare Air-units bovenop een rubberen buitenzool.

De geschiedenis van de Air Max 90 in een notendop

De Nike Air Max 90 is een status symbool voor Nike, het is dan ook een van de beroemdste en populairste modellen in de geschiedenis van het bedrijf. Het zou niet eens zo gek zijn om te stellen dat Nike wellicht niet zo populair had geweest als de Air Max 90 nooit op de markt zou zijn gebracht. De sneaker heeft de streetwear-cultuur gedurende het grootste deel van drie decennia overstegen en is van een met technologie doordrenkte hardloopschoen een van de meest herkenbare sneakers ooit geworden.

De Nike Air Max 90 is oorspronkelijk ontworpen door Nike legende Tinker Hatfield, als vervolg op een andere legende; de Nike Air Max 1. De sneaker veranderde de manier waarop veel hardloopschoenen werden beschouwd. Zo was het een jaar of 20 geleden nog lastig om met 'sportschoenen' een discotheek in te komen, wat inmiddels ondenkbaar is. Voor een sneaker die voor het eerst in 1990 werd uitgebracht, doet de sneaker het qua populariteit nog steeds super goed.

Tim
Geschreven door
Tim v/d Reijden
  • Co-owner
  • Sneakerhead sinds 2000

Alles over deze auteur