NIKE Air Force 1 - Sneaker Squad

Is it a plane? Nee, het is de Air Force 1!

De Air Force 1, soms ook wel AF1 genoemd werd oorspronkelijk gewoon de Air Force genoemd. De naam is een verwijzing naar Air Force One, het vliegtuig van de president van de Verenigde Staten. De schoenen worden verkocht in drie verschillende stijlen, low, mid en high. Hoewel de schoen in verschillende colorways is uitgebracht, zijn de meest voorkomende Air Force 1’s toch wel wit, ook wel white on white genoemd. De tweede meest voorkomende is solid black ("black on black").

Een ander kenmerkend aspect van de Air Force 1 sneaker is een kleine “medaillon” dat is bevestigd aan de onderkant van de veters, met gaten aan weerszijden, zodat het kan worden verwijderd door het uit te schuiven. De medaillon is gegraveerd met het opschrift "AF-1", met het jaar '82. 

De Air Force 1 werd in 1982 een jaar lang geproduceerd. Het werd in 1986 opnieuw uitgegeven met het moderne Nike logo en de Swoosh. Er is sinds 1982 weinig veranderd aan de Air Force One, hoewel de originele stiksels aan de zijpanelen niet meer aanwezig zijn in de moderne versies van de schoen. Sindsdien zijn er meer dan 1.700 colorways uitgebracht en worden er inkomsten van ongeveer 800 miljoen dollar per jaar gegenereerd. 

De AF1 wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor diverse sporten, zowel op straat als professioneel. NBA-spelers Jerry Stackhouse (die nu Adidas draagt) en Rasheed Wallace hebben de AF1's gedragen.

De Nike Air Force 1 werd oorspronkelijk beschouwd als de favoriete schoen van de “urban jeugd”, vooral in Harlem, New York; Vandaar ook de bijnaam "Uptowns". Rapper Nelly en zijn groep, St. Lunatics, brachten in 2002 de single uit met de titel 'Air Force Ones' – wat over de schoenen ging. De schoen is ook de focus van de single "Classic (Better Than I've Ever Been)" uit 2007, een samenwerking tussen Kanye West, Nas, Rakim en KRS-One, die door DJ Premier werd geproduceerd

Latere versie van de Air Force One

In 1987 kwam Nike met de Air Force 2, een variant op de oorspronkelijke AF1. De schoen was ideaal voor casual wear, die ook in veel verschillende colorways werden uitgebracht. Ook de Air Force 2 werd opnieuw uitgebracht, dit gebeurde in 2000. Ze werden gemaakt in een low en high variant. 

In 1988 kwam Nike met de Air Force 3, wat op dat moment de populairste variant was binnen de Air Force-serie. Het werd gedragen door veel basketballers van dat moment. De AF3 robuuster en duurzamer dan zijn twee voorgangers. De originele colorway was White/Medium Grey/Black. Kort daarna werden een aantal nieuwe colorways uitgebracht. Een echt "Air Force" logo werd ook op dit model geïntroduceerd, met de afbeelding van de helft van een basketbal op de tong. Dit logo zou worden gebruikt in de rest van de Air Force serie. De Air Force 3 werd in 2006 opnieuw uitgebracht in een zeer beperkte oplage van colorways.

De Air Force STS (ook bekend als Air Force 4 of Air Force IV) werd in 1989 uitgebracht. Het werd regelmatig gedragen door David Robinson. De Air Force STS beschikt over een luipaardprint en is ook iets hoger dan de eerste drie versies van de Air Force-serie.

Air Force 1 Retro versies

In 2007, de 25ste verjaardag van de oorspronkelijke Air Force 1, creëerde Nike de Air Force XXV, die inspireerde haalde van de oorspronkelijke Air Force 1 die in 1979 werd uitgebracht. 

Ook in 2007, het jaar dat de schoen zijn 25e verjaardag van de Air Force One vierde werden twee high-modellen van de schoen uitgebracht. Ze werden met de hand vervaardigd in Italië, één gemaakt van krokodillenleer en de andere van anaconda leer. Beide sneakers werden versierd met gouden veters. Ze werden in extreem beperkte hoeveelheden uitgebracht en hadden een prijskaartje van maar liefst $ 2000, waardoor ze één van de duurste sneakers ooit werden. 

In 2009 creëerde Nike Air Force 09, een update van de oorspronkelijke schoen. 

De Air Force 5 werd in 1990 geïntroduceerd. De Air Force V was het eerste model met een zichtbare air unit. De meest populaire colorway was White/Medium Grey/Black/Orange.