Tim
Geschreven door
Tim

Veel doorgewinterde sneakerheads hebben altijd mixed feelings bij marketplaces. Aan de ene kant snappen wij dat heel goed, want het is uiteraard nooit leuk om extra te betalen voor het paartje sneakers waar je bij Nike op de dag van de release een dikke L voor kreeg. Maar marketplaces als StockX en Klekt hebben ook heel veel voordelen, waarbij het grootste voordeel is dat je zeker weet dat jouw sneakers authentiek zijn en dat je ze ook met zekerheid gaat ontvangen nadat je hebt betaald. Dit soort zaken zijn bij het Nederlandse Marktplaats.nl en sommige Facebook-groepen tegenwoordig absoluut geen zekerheid.

Voor iedereen die nog niet precies weet wat StockX is en hoe StockX werkt hebben wij dit blog geschreven. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, stuur ons dan even een berichtje via onze Facebook-pagina en wij helpen je!

StockX is opgericht in 2015 als een online marktplaats voor het kopen en verkopen van sneakers, streetwear, horloges en designer tassen.

In 2015 kwam StockX op de markt, in eerste instantie als Amerikaanse marktplaats, maar al heel snel rolde het bedrijf uit naar Europa en de rest van de wereld. De website fungeert als tussenpersoon tussen koper en verkoper, waardoor gescammed worden tot het verleden behoort. StockX verifieert alle producten voordat ze jouw aankoop naar je opsturen, waardoor je je dus nooit meer zorgen hoeft te maken of je je bestelling wel krijgt en of de sneakers wel origineel zijn.

StockX biedt zowel kopers als verkopers bruikbare informatie, zoals de huidige marktwaarde, het aantal verkochte items op StockX en verlies of winst op items gebaseerd op de adviesprijs. De informatie kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat je nooit te veel betaalt of een sneaker voor een te laag bedrag verkoopt.

Stock X sneakers kleding horloges tassen

Hoe koop je sneakers op StockX en hoe werkt het precies?

De keuze op StockX is reuze, je hebt letterlijk duizenden producten om uit te kiezen. Zodra je jouw favoriete sneaker hebt gevonden, kun je het direct kopen voor de huidige "Lowest Ask" of een lager bod uitbrengen en wachten tot een van de verkopers jouw bod accepteert. Voordat je een bod uitbrengt, of een sneaker koopt moet je nog wel even een creditcard of een Paypal-account koppelen om mee af te rekenen. Er worden alleen kosten in rekening gebracht als jouw bod wordt geaccepteerd. StockX schrijft direct het bedrag van je rekening indien er een match is tussen jouw bod en de vraagprijs van de verkoper, of als je de "Buy For xxx" knop gebruikt.

Nadat je aankoop is bevestigd, heeft de verkoper tussen de drie en vier werkdagen de tijd om jouw aankoop te verzenden naar StockX, zodat hun team het product kunnen authenticeren. Zodra jouw aankoop bij StockX is aangekomen en goedgekeurd is, krijgt het een groene "Verified Authentic" tag en wordt het naar je doorgestuurd. Alles is online te volgen, maar StockX stuurt je ook een mail met de informatie over je bestellin.

Als koper kunt je jouw huidige lopende aanbiedingen, lopende aankopen en eerdere aankopen bijhouden. Ook toont StockX het gezamenlijk bedrag van hoeveel je hebt uitgegeven of hebt verkocht. Zo heb je altijd een handig overzicht wat je nu precies aan sneakers hebt uitgegeven of hebt omgezet. Onthou wel goed dat jouw biedingen 60 dagen actief blijven, het komt bij ons persoonlijk voor dat wij een bieding vergeten zijn en dat wij een maand later 'opeens' een sneaker hebben gekocht ;-)

Sneakers kopen op Stockx
Sneaker Squad

Hoe verkoop je jouw sneakers op StockX?

Stel je hebt een mooie paartje Nike Air Max 1 sneakers die je wilt verkopen, dan is het het makkelijkst om de stijlcode van jouw sneaker op te zoeken, en deze in te voeren in de 'search bar' van StockX. Van daaruit kun je de sneaker direct verkopen voor het hoogste huidige bod of een vraagprijs invoeren en wachten tot iemand dat bedrag betaalt. Mocht je geen haast hebben met de verkoop van je sneakers en denk je dat jouw sneakers nog in prijs zullen gaan stijgen? Vul dan een hoger bod in dan het huidige bod en wacht even af. Zeker nadat een sneaker net is uitgekomen ligt de vraagprijs vaak een stuk lager dan een jaar na de release.

Zodra iemand jouw artikel heeft gekocht, krijg je een mail van StockX. Log vervolgens in op je StockX account en ga naar My Account > Selling > Pending voor een overzicht van verkochte producten die je nog moet verzenden. Hier kun je ook direct het verzendlabel en de pakbon uitprinten die je nodig hebt om jouw verkoop te versturen via UPS. Je krijgt gemiddeld 3 a 4 werkdagen de tijd om het pakket te verzenden. Dit kan via diverse UPS afhaalpunten in de buurt. Mocht je niet op tijd je sneakers verzenden, dan kan StockX een boete in rekening brengen.

Zodra StockX jouw sneakers heeft gecontroleerd op authenticiteit en of jouw sneakers wel deadstock zijn, krijg je een melding dat zij het geld hebben overgemaakt. Onze evaring is dat hier ongeveer 5 werkdagen na het verzenden van jouw sneakers overheen gaat.

Het verkopen op StockX brengt kosten met zich mee, StockX moet uiteindelijk ook het personeel betalen dat in dienst is en het blijft een commercieel bedrijf. Als je een nieuwe verkoper op StockX bent brengen zij ongeveer 10% bemiddelingskosten in rekening, maar naarmate je meer verkoopt stijgt ook je verkopersniveau en neemt dit percentage af tot 7.5%.

Op dezelfde manier waarop je jouw aankopen kunt bijhouden, kunt je ook je huidige, lopende en eerdere verkopen bijhouden. StockX toont informatie over het aantal verkopen, hoeveel inkomsten je hebt gegenereerd en jouw authenticatiepercentage.

Sneakers verkopen op Stockx

De StockX marketplace heeft veel overeenkomsten met de aandelenmarkt

Voor elk item dat op StockX te koop staat heb je onwijs veel bruikbare informatie tot je beschikking, zoals de releasedatum, de verkoopprijs op de dag waarop de sneaker uitkwam, hoeveel stuks er zijn verkocht op de site, de verkoopprijzen uit het verleden en meer. De gegevens kun je als koper gebruiken om de markt beter in te schatten, zodat je nooit te veel betaalt en als verkoper kun je het maximale bedrag voor je sneaker krijgen. En als je een beetje handig bent, leer je gegevens over eerdere releases te gebruiken om de waarde van toekomstige releases te voorspellen.

Ook zien we dat men StockX steeds vaker gebruikt om sneakers onder de adviesprijs te kopen. Dit komt het vaakst voor als er een sneaker uitkomt die niet snel verkoopt. StockX heeft dan in veel gevallen de sneaker te koop staan onder de adviesprijs.

Stockx aandelenmarkt
Sneaker Squad

Onze mening over StockX

Wat wij heel positief aan StockX vinden is het gemak. Ook is het een heel lekker idee dat alle menselijke fouten uit het koop- en verkoopproces verdwenen zijn. StockX houdt verkopers namelijk verantwoordelijk voor wat er naar hen wordt verzonden en artikelen worden zorgvuldig gecontroleerd voordat ze doorgestuurd worden naar de klant, zo ontvang je nooit het verkeerde artikel, de verkeerde maat of een slecht verpakt product.

Een andere leuke gadget is de Portfolio optie op StockX. Hier kun je al je items in je collectie toevoegen in een handig overzicht, zodat je gemakkelijk de waarde van jouw collectie in kaart kunt brengen en de huidige marktwaarde daarvan.

Wij hebben StockX alleen gebruikt om sneakers te in-en verkopen, maar je kunt natuurlijk veel meer kopen op StockX. Van streetwear tot horloges en handtassen en sinds kort zelfs Playstations en andere game consoles. Je vindt kleding van merken als Supreme, Bape en KITH, horloges variërend van G-Shocks en Apple Watches tot Rolexen en Omega's, en designertassen van Louis Vuitton, Gucci en Chanel.

Om te kunnen kopen of verkopen op StockX is extreem laagdremepelig, letterlijk een kind kan de was doen. Naar onze mening is StockX op dit moment de absolute marktleider in de reselling van sneakers, op een extreem veilige manier voor zowel de koper als de verkoper.

Playstation 5 Game console stockx
Sneaker Squad
Tim
Geschreven door
Tim