De Nike Air Max 1 is hands down een van de meest iconische sneakers van Nike aller tijden. De sneaker werd in 1987 ontworpen door niemand minder dan Tinker Hatfield. De AM1 was de eerste sneaker met een zichtbare Air unit verborgen in de tussenzool. Wij zijn dop op lijstjes, vooral als het lijstje volledig gaat over deze iconische Air Max 1.

De sneaker blijft in Nederland nog steeds één van de populairste sneakers, ondanks dat de productie van de sneaker een paar jaar geleden zowat volledig is stilgelegd als het gaat om General Releases (GR). Toch hebben we een prima Air Max 1-jaar achter de rug, waarbij er Air Max 1 sneakers werden gedropt die redelijk tot goed verkrijgbaar waren. De sneaker is nog niet zo goed verkrijgbaar als vijf jaar geleden het geval is, maar het begin is er zeker. We hebben het afgelopen jaar erbij gepakt en daar onze Top 10 op gebaseerd. Uiteraard zal iedere Top 10 nogal wat teweeg brengen, want iedereen heeft zijn eigen smaak en voorkeur. Wij baseren onze lijst dan ook voornamelijk aan de hand van data en polls.

10. Nike Air Max 1 "Light Madder Root"

Nike Air Max 1 Light Madder Root

De Nike Air Max 1 "Light Madder Root" werd uitgebracht in Juni van 2022. Deze Air Max 1 is een perfecte match om buiten rocken tijdens zonnige dagen en heeft een levendig kleurenpalet bestaande uit roze, lichtblauw en limoengroen. De suède, durabuck en mesh build geven elke tint een premium feel. De nadruk ligt op de outdoor-vibes, je ziet dit terug op de door wandelschoenen geïnspireerde veters en een bruine buitenzool.

Check de Nike Air Max 1 "Light Madder Root" verkooppunten

Jun
16
Nike Air Max 1 "Light Madder Root"

Nike Air Max 1 "Light Madder Root"

DV3196-800
Alle verkooppunten

9. Nike Air Max 1 "Blueprint"

Nike Air Max 1 Blueprint

De Nike Air Max 1 Premium "Blueprint" dropte op Air Max Day 2022 als een US-exclusive release, waardoor we dit paartje amper in Europa zagen. De sneaker is overigens voor een best redelijk prijsje op te pikken op marketplaces, dus mocht je deze sneaker nog niet hebben dan kun je gerust je slag slaan.

Deze Nike Air Max 1 Blueprint benadrukt de wereldwijde aantrekkingskracht en wereldwijde impact van de Air Max 1. Het heeft een bovenwerk van wit mesh met lichtblauwe Durabuck en overlays van getrommeld leer. Elke Swoosh heeft een blauw rasterpatroon, dat knipoog naar de blauwdrukken van de eerste Air Max sneakers. Op de hiel maken een wereldbolborduurwerk en het klassieke Nike Air-logo het ontwerp compleet.

Check de Nike Air Max 1 "Blueprint" Verkooppunten

Mar
26
Nike Air Max 1 "Blueprint"

Nike Air Max 1 "Blueprint"

DR0448-100
Alle verkooppunten

8. Nike Air Max 1 Premium "Dirty Denim"

Nike Air Max 1 Premium Dirty Denim

De Nike Air Max 1 Premium "Dirty Denim" bleek onverwachts een heerlijke GR (General Release) met meerdere restocks, waardoor vrijwel iedereen die deze sneaker wilde kopen ook daadwerkelijk de kans kreeg. Dit neemt niet weg dat deze Air Max 1 absoluut uniek is, door de toevoeging van blauw denim op een vergeelde tussenzool. Deze Dirty Denim gaat gekleed in een Mineral Slate, Deep Royal Blue en Lemon Wash kleurenschema en is gemaakt van een mix van stoffig suède en denim keperstof. Diepblauwe swooshes bovenop een verouderd ogende tussenzool en rubberen buitenzool maken het ontwerp compleet.

Check de Nike Air Max 1 Premium "Dirty Denim" Verkooppunten

Sep
21
Nike Air Max 1 Premium "Dirty Denim"

Nike Air Max 1 Premium "Dirty Denim"

DV3050-300
Alle verkooppunten

7. Nike Air Max 1 NH "Treeline"

Nike Air Max 1 NH Treeline

De Nike Air Max 1 NH "Treeline" is nog een prima voorbeeld van een uitstekende General Release zoals we die zagen in de tijd dat de Nike Air Max 1 in grote getalen uit werden gebracht. Deze sneaker is naar onze mening vrij underrated en zou wat ons betreft door deze prachtige colorway nog wel een plekje hoger mogen staan.

De Nike Air Max 1 Treeline is gemaakt van bruin gaas, taupe Durabuck en harig groen suède wat dit klassieke model een natuurlijke feeling geeft. Kleuren van Light Bordeaux op de Swoosh en het geweven tonglabel voegen een subtiel contrast toe, terwijl een crèmekleurige Air Max-zool voor een neutrale basis zorgt. De Nike Air Max 1 Treeline werd uitgebracht in Mei van 2022.

Check de Nike Air Max 1 NH "Treeline" Verkooppunten

May
07
Nike Air Max 1 NH "Treeline"

Nike Air Max 1 NH "Treeline"

DR9773-300
Alle verkooppunten

6. Nike Air Max 1 WMNS "La Ville Lumiere"

Nike Air Max 1 WMNS La Ville Lumiere
Titolo

De Nike Air Max 1 WMNS "La Ville Lumiere" dropte op Air Max Day 2022 exclusief in Europa en werd uitgebracht in een grote oplage. De sneaker is op moment van schrijven zelfs nog te koop bij een aantal verkooppunten.

De Nike Air Max La Ville Lumiere is een sneaker voor dames en is geïnspireerd op de bijnaam van Parijs als de 'Lichtstad' en het beroemde gebouw Centre Pompidou. Het heeft een iriserend wit mesh bovenwerk met lichtgrijze Durabuck-overlays en getrommelde leren kragen. Op de tong verwijst een geweven tonglabel met de tekst '3.26' naar het jaarlijkse Air Max Day, een dag waarop de geschiedenis van Nike's Air Max-technologie centraal staat. De sneaker krijgt in de vorm van een witte Air Max-zool op klassieke wijze een afronding.

Check de Nike Air Max 1 WMNS "La Ville Lumiere" Verkooppunten

Mar
26
Nike Air Max 1 Wmns "La Ville Lumiere"

Nike Air Max 1 Wmns "La Ville Lumiere"

DQ9326-100
Alle verkooppunten

5. Nike Air Max 1 Crepe "Hemp" 2022

Nike Air Max 1 Crepe Hemp 2022
Atmos

De Nike Air Max 1 Crepe "Hemp" 2022 is een ode aan de gelijknamige Nike Air Max 1 Crepe "Hemp" uit 2004. Zoals je ziet is dat prima gelukt. De sneaker kwam uit in September van 2022 en werd uitstekend ontvangen. De verkoopcijfers van dit paartje liegen er dan ook niet om, waardoor de sneaker op nummer 5 van onze top 10 staat.

Deze 2022-versie van de Hemp gaat gekleed in een Medium Brown, Mint Foam, Mushroom en Muslin kleurenschema. Deze klassieke versie van de Nike Air Max 1 heeft een hennep jute stof op het bovenwerk gecombineerd met Tan-gekleurde lederen overlays en bruine suède mud guards. Aqua Blue Swooshes bovenop een witte tussenzool en gomkleurige crêpe rubberen buitenzolen completeren het ontwerp.

Check de Nike Air Max 1 Crepe "Hemp" 2022 Verkooppunten

Sep
15
Nike Air Max 1 Crepe "Hemp" 2022

Nike Air Max 1 Crepe "Hemp" 2022

FD5088-200
Alle verkooppunten

4. Nike Air Max 1 WMNS "Cobblestone"

Nike Air Max 1 WMNS Cobblestone
Slick-Sneakers.com

De Nike Air Max 1 WMNS "Cobblestone" hult de Air Max 1 in een klassieke colorway; de Safari. Nike heeft de sneaker in dit geval een frisse nieuwe look gegeven, wat ook zeker te merken was aan de populariteit van de schoen. Ondanks dat het een Air Max 1 voor dames was, kon de sneaker rekenen op interesse van beide geslachten.

De Nike Air Max 1 Safari Cobblestone heeft een bovenwerk dat is voorzien van de populaire safariprint en een witte tussenzool. Het bovenwerk is gemaakt van zacht, wit leer met zwarte safariprint overlays. De Nike Air Max 1 Safari Cobblestone heeft ook een Swoosh die een beetje minder opvallend is in vergelijking met de rest van de kleuren, zwarte veters en een witte tussenzool. Een mini swoosh op doe toe box maakt deze nu al legendarische sneaker af.

De Nike Air Max 1 Safari Cobblestone werd uitgebracht in Juni van 2022.

Check de Nike Air Max 1 WMNS "Cobblestone" Verkooppunten

Jun
18
Nike Air Max 1 Wmns "Cobblestone"

Nike Air Max 1 Wmns "Cobblestone"

DV3027-001
Alle verkooppunten

3. Travis Scott x Nike Air Max 1 "Saturn Gold"

Travis Scott x Nike Air Max 1 Saturn Gold
repgod888

We weten nu al dat we geen vrienden gaan maken door deze Travis Scott x Nike Air Max 1 "Saturn Gold" op nummer drie te zetten, maar toch is deze keuze prima te verklaren aan de hand van onze eigen data en de verkoopcijfers van zowel Nike als marketplaces als StockX en Klekt. De sneaker was voor de helft van de Air Max 1 fans afschuwelijk, maar voor de andere helft was het misschien wel dé Air Max 1 van het jaar.

In samenwerking met het platenlabel Cactus Jack van Travis Scott, is de Nike Air Max 1 Travis Scott Cactus Jack Saturn Gold een eerbetoon aan verkenningen in de buitenlucht en de Nike ACG Pocket Knife-wandelschoen. Het heeft een lichtgeel gelaagd bovenwerk van mesh met bijpassende Durabuck-overlays en omgekeerde Swoosh-logo's zoals we die gewend zijn van Travis Scott-releases. Een Gillie vetersysteem met trekkoord knikt naar gemeenschappelijke kenmerken van trailrunners. Aan de basis zorgt een vergeelde zool met een troebele Air unit voor de finishing touch.

Check de Travis Scott x Nike Air Max 1 "Saturn Gold" Verkooppunten

May
27
Travis Scott x Nike Air Max 1 "Saturn Gold"

Travis Scott x Nike Air Max 1 "Saturn Gold"

DO9392-700
Alle verkooppunten

2. Concepts x Nike Air Max 1 SP "Mellow"

Concepts x Nike Air Max 1 SP Mellow

In Maart van 2022 ging Nike de samenwerking aan met het in Boston-gevestigde Concepts. Samen kwamen zij met drie hele dikke Concept x Nike Air Max 1 sneakers, namelijk de "Heavy", "Denim Paisley" en de "Mellow". Laats genoemde staat bij ons op nummer 2 van de Top 10 Air Max 1 sneakers - en dat is niet zonder reden.

De Concepts x Nike Air Max 1 SP "Mellow" is een eerbetoon aan de jeugdcultuur van de jaren 60 en 70, wat is terug te zien aan de gebruikte materialen en het kleurenpalet. Het is gemaakt van een mengelmoes van gebleekt denim, ripstop canvas, rood velours en bandana-materialen, die elkaar prachtig contrasteren. De geborduurde 'flower power'-swoosh verwijst naarde veelvoorkomende kleding die werd gedragen in de jaren 70. Aan de basis maakt een gespikkelde Air Max-zool het ontwerp compleet. Een leuk weetje is ook dat de print van de sneaker vrijwel op geen enkele sneaker hetzelfde is.

Check de Concepts x Nike Air Max 1 SP "Mellow" Verkooppunten

Mar
26
Concepts x Nike Air Max 1 SP "Mellow"

Concepts x Nike Air Max 1 SP "Mellow"

DN1803-300
Alle verkooppunten

1. Patta x Nike Air Max 1 "Noise Aqua"

Patta x Nike Air Max 1 Noise Aqua
Patta

De collabs van Patta en Nike behoren tot de meest succesvolle allertijden. Of deze 6-delige Air Max 1 Patta "The Wave"-collectie ("Noise Aqua", "Monarch", "Black", "White", "Dark Russet", "Rush Maroon") zich in de toekomst qua populariteit kan voegen bij illustere voorgangers als de Patta x Parra x Nike Air Max 1 Premium "Cherrywood" of de Patta x Nike Air Max 1 Premium "Chlorophyll" is nog maar de vraag, maar wij vonden deze Patta x Nike Air Max 1 "Noise Aqua" tot dusver de beste Air Max 1 sneaker van 21/22.

De Nike Air Max 1 Patta Waves Noise Aqua is voorzien van een bovenwerk van grijs mesh met witte overlays met Aqua Swooshes en een golfvormige mud guard. Een witte tussenzool, een multicolored buitenzool en geweven tonglabels maken het ontwerp compleet. In sommige gevallen zal deze sneaker worden geleverd met een bijpassend armbandje.

Check de Patta x Nike Air Max 1 "Noise Aqua" Verkooppunten

Nov
04
Patta x Nike Air Max 1 "Noise Aqua"

Patta x Nike Air Max 1 "Noise Aqua"

DH1348-004
Alle verkooppunten
Tim
Geschreven door
Tim v/d Reijden
  • Co-owner
  • Sneakerhead sinds 2000

Alles over deze auteur