Tim
Geschreven door
Tim

Het zijn geen rustige tijden voor Adidas, na de breuk met Kanye West en een dip in de omzet doordat de Yeezy sneakers niet meer verkocht worden wordt het Duitse bedrijf nu aangeklaagd door investeerders. De reden van de aanklacht is de mislukte en verbroken samenwerking met Kanye. Vorig jaar heeft het merk Ye en zijn Yeezy-lijn laten vallen vanwege zijn antisemitische opmerkingen en steeds grilliger gedrag.

De rechtszaak, die afgelopend vrijdag is aangespannen bij een Amerikaanse districtsrechtbank in Oregon, beweert dat Adidas kennis achterhield over West en zijn gedrag dat teruggaat tot 2018. De investeerders zijn van mening dat Adidas eerder aan de belg had moeten trekken, of op zijn mins de zorgen met hen had moeten delen. In rapporten in de daaropvolgende jaren werden Ye's antisemitische opmerkingen niet aan adidas-personeel bekendgemaakt, ook zijn idee om een album naar Adolf Hitler te vernoemen werd niet besproken.

Op dit moment ligt er voor meer dan een miljard dollar aan Yeezy sneakers op de planken
Kevork Djansezian/Getty Images

Op dit moment ligt er voor meer dan een miljard dollar aan Yeezy sneakers op de planken

Adidas heeft elke aantijging ontkend en is van plan zich krachtig te verdedigen tegen de rechtszaak. Het bedrijf zei dat het Ye-partnerschap werd beëindigd vanwege strategische meningsverschillen en dat de beslissing wederzijds was. Toen de relatie in oktober 2022 eindigde, daalde de aandelenkoers van het bedrijf met 6 procent. Toch bleef adidas zendingen Yeezy sneakers van hun leveranciers accepteren. Momenteel ligt er een geschatte waarde van $ 1,3 miljard aan adidas Yeezy-merchandise in de schappen. Het merk beslist nog wat ze gaan doen met de resterende voorraad. Er zijn twee opties, om het in de winkels te verkopen of te laten vernietigen.

De potentiële impact van deze rechtszaak valt nog te bezien, aangezien het de zaak nog maar net in behandeling is genomen. Hoewel dergelijke gevallen kunnen leiden tot aanzienlijke financiële boetes, kunnen ze ook worden afgewezen of buiten de rechtbank worden worden geschikt. Het is echter duidelijk dat de rechtszaak de reputatie van adidas al enige schade heeft berokkend en het vertrouwen van investeerders in het bedrijf verder zou kunnen aantasten.

De adidas-investeerderszaak over het verbroken Ye-partnerschap herinnert ons eraan dat zelfs de grootste en meest succesvolle bedrijven niet immuun zijn voor juridische issues. Naarmate de sportkledingindustrie blijft evolueren en de concurrentie heviger wordt, zal het interessant zijn om te zien hoe bedrijven als Adidas zich aanpassen en navigeren in het juridische landschap.

Tim
Geschreven door
Tim