Stephan
Geschreven door
Stephan

Marten is sinds zijn jeugd al een echte sneakerliefhebber. Vroeger tekende hij al sneakers op papier of digitaal. Maar de ontwikkelingen en mogelijkheden in de digitale wereld gaan steeds harder. Wat hem vroeger uren aan tekenwerk koste, kan tegenwoordig veel sneller door het toepassen van bijvoorbeeld artificial intelligence.

Wij waren nieuwsgierig naar het verhaal achter zijn digitale creaties gecreëerd door Artificial Intelligence. Kortom het is weer de hoogste tijd voor wat vragen...

In het kort

Naam
Marten Kuipers
Leeftijd
32
Beroep
Visual Designer / Art Director
Favoriete model
AM1
Aantal sneakers
+- 25 paar Sneakers
Verslaafd sinds
Sinds m’n 14de / AI-verslaafd sinds m’n 32ste

Hallo Marten! Kan je jezelf eens kort voorstellen?

Hi! Ik ben dus Marten, designer en art director bij digital agency DEPT©. Ik kom oorspronkelijk uit het Noorden van het land maar sinds alweer 7,5 jaar ben ik een trotse inwoner van Amsterdam. Naast alle cliché hobby’s boulder ik graag (indoor klimmen zonder touw) en ben ik ook in mijn vrije tijd bezig met design op verschillende vlakken. Om deze reden ben ik dus ook eerder dit jaar gedoken in iets dat meteen mijn aandacht trok; Artificial Intelligence.

____
Sneaker Squad:
Je bent designer & art-director en op dit moment ga je behoorlijk viral op diverse sociale media-kanalen met allerlei toffe digitale Nike Air Max creaties. Die maak je dus door toepassing van A.I of wel Artificial Intelligence.

Kan je iets vertellen over deze techniek?

Klopt inderdaad! Zoals ik al zei ben ik begin dit jaar me gaan verdiepen in diverse AI tooling als Midjourney en Dall-E. Dit zijn tools waarmee je op basis van een paar woorden (prompt) afbeeldingen kunt creëren. Deze afbeeldingen worden gegenereerd door de AI machine van de desbetreffende tool. Het zijn dus afbeeldingen die voordat ze gegenereerd waren nog niet bestonden en ze zijn ‘gemaakt’ op basis van een gigantische database aan beelden van het gehele internet. En het mooie is dat je er alles mee kunt maken, letterlijk alles. Een Ferrari op de maan? Een unicorn in een Star Wars film? Een droomhuis in de wolken? Een paartje Nike Air Max 1 gemaakt van ijs en chocolade? Niets is te gek.

Interview Marten Kuipers Sneaker Squad AI tooling Midjourney

Waarom besloot je A.I te gebruiken om nieuwe Nikes te creëren?

Het allereerste beeld dat ik liet genereren door een AI tool was een Nike sneaker. Waarom? Ik ben al sinds mijn jeugd een enorme sneaker liefhebber en ik tekende ze vroeger ook graag, zowel op papier als digitaal. Maar dat kostte me altijd veel tijd en mijn eindresultaat zag er ook zelden zo uit zoals ik wilde. Een tool die op basis van mijn verbeelding automatisch beelden creëert is iets waar ik als kind alleen maar van droomde. En nu komt dat kind weer een beetje in mij los doordat ik eindeloos kan spelen met kleuren, materialen, composities en details. Iets waarmee ik in mijn vak als designer natuurlijk ook altijd bezig ben.

Toch wil ook nog even benoemen dat ik het vak van custom sneaker designers respecteer, en natuurlijk ook dat van alle andere artists en designers. AI is voor mij gewoon een tool om mijn verbeelding tot leven te brengen op een quick & dirty manier. Het zal in mijn ogen niet de mens of het vakmanschap gaan vervangen, maar we zullen er in de toekomst waarschijnlijk wel meer mee gaan (samen)werken. En goed om te weten is dat AI er op dit moment niet alleen is voor het genereren van beelden, maar ook van tekst, audio en video. Ik vermoed dat we daar in de komende maanden/jaren veel meer van gaan terugzien. Laten we hopen dat het een gezonde balans gaat worden tussen de mens en de machine en we altijd de waarde blijven inzien van talent, vakmanschap en kwaliteit.

8 Interview Marten Kuipers Sneaker Squad

Kan je ons meenemen in je proces - Hoe start je?

Voor de sneakers werk ik voornamelijk in Midjourney. Een hele fijne tool die er om bekend staat dat de output aan beelden vaak wat artistieker zijn dan in andere tooling. Hoe ik start? Vrij willekeurig. Ik heb een idee in mijn hoofd en wil graag zien hoe dat gevisualiseerd zou kunnen worden. Na het moment dat ik mijn eerste prompt heb gemaakt en Midjourney mij de eerste opties heeft gegeven, begint het pas. Itereren, prompt aanpassen, itereren, prompt aanpassen, itereren… Net zo lang totdat ik gevonden heb waar ik naar op zoek was en net zo lang totdat de kwaliteit in mijn ogen goed genoeg is.

____
Sneaker Squad:
De Artificial Intelligence tooling die je gebruikt geeft dus niet direct jouw gewenste resultaat.

6 Interview Marten Kuipers Sneaker Squad

Hoe kom je uiteindelijk tot een 1ste digitale concept?

Negen van de tien keer gaat het me moeilijker af dan verwacht. Ik wilde bijvoorbeeld sneakers maken van cactussen. Ja, vraag me niet hoe ik daar op kwam. Maar dat was nog flink lastig. Midjourney plaatste er cactussen achter, voor en naast maar ik wilde natuurlijk het materiaal van de sneaker gemaakt hebben van de cactus plant. Dus groen, met stekels, etc. Maar het mooie van Midjourney is dat het je altijd weer op nieuwe ideeën brengt. Zo koos Midjourney ervoor om de sneakers in woestijnkleuren en materialen te maken omringd door cactussen, dat weer zorgde voor een interessante set aan beelden. Soms is het dus net zo lang door itereren totdat je je gewenste resultaat bereikt hebt en soms is het je nederlaag erkennen en verder bouwen op iets anders. Je hebt niet voor niets tegenwoordig professionele ‘prompt builders’ dus ook ik moet nog veel leren over het opbouwen van een prompt, want dat is in sommige gevallen lastiger dan mensen denken. Je moet leren begrijpen hoe de machine denkt en werkt.

____
Sneaker Squad:
Vervolgens heb je één digitale plaat ontwikkeld in een bepaalde setting en vibe, door toepassing van en het itereren in A.I. Dat concept voer je dan super strak door op diverse manieren.

3 Interview Marten Kuipers Sneaker Squad

Hoe kom je uiteindelijk tot een hele set?

Een van de leukste dingen aan AI is het maken van een set aan beelden. Beelden in dezelfde stijl terwijl ze los van elkaar zijn gegenereerd met soms zelfs hele verschillende prompts. Bij je eerste prompt zie je vaak verschillende stijlen, hoe meer je door itereert op basis van die prompt hoe, meer het naar een bepaalde stijl toe beweegt. Als je dus weer een andere prompt gebruikt voor een ander model sneaker zul je dus weer moeten zorgen dat je diezelfde stijl weer bereikt om een toffe set te creëren. Soms duurt het een uur voordat ik een hele set bij elkaar heb, maar soms ook een dag. Het varieert. Ik doe dit natuurlijk ook allemaal maar voor mijn plezier, dus heel veel tijd ga ik er ook niet in steken. Als ik merk dat het me te lang duurt of te lastig wordt, dan probeer ik weer iets nieuws.

____
Sneaker Squad:
Je hebt al diverse series gemaakt, zoals de vele zoete Nike Air Max 1 creaties of de vele artworks met Nike als Luxury brand.

9 Interview Marten Kuipers Sneaker Squad
10 Interview Marten Kuipers Sneaker Squad
11 Interview Marten Kuipers Sneaker Squad
12 Interview Marten Kuipers Sneaker Squad

Wat is zelf jouw favoriete artwork?

Die moet nog komen. Als designer ben ik natuurlijk kritisch en let ik op de details, en juist die details worden vaak nog niet goed gegenereerd door AI. Denk aan veters, de swoosh, etc.

Kunnen we nog meer sneaker-artworks verwachten?

Alhoewel ik op ‘t moment ook andere dingen aan het uitproberen ben in AI tooling (wel voornamelijk in de fashion scene) kan ik nog niet stoppen met het maken van toffe Nike sneakers. Soms zie ik een bepaald materiaal of kleur en denk ik “Hoe zou dat er uit zien in of op een sneaker?” En dan ga ik weer los… Houd mijn Instagram dus maar in de gaten!

2 Interview Marten Kuipers Sneaker Squad

Als je je eigen sneaker mocht uitbrengen, hoe zou die eruit zien?

Ik vind het futuristische stijltje wel interessant. Zoals bijvoorbeeld die paartjes door RTFKT laatst. Kan niet wachten totdat we dat soort paartjes in de SNKRS app te zien krijgen.

Ben je al benaderd door customizers of ze een paartje tot leven willen brengen?

Jazeker! Als alles goed gaat komt er volgend jaar sowieso een paartje tot leven!

Waar kunnen we je online volgen?

Je kunt me volgen op Instagram of LinkedIn.

1 Interview Marten Kuipers Sneaker Squad
5 Interview Marten Kuipers Sneaker Squad
4 Interview Marten Kuipers Sneaker Squad
Art Director en sneaker liefhebber Marten Kuipers Sneaker Squad book