Stephan
Geschreven door
Stephan

We bijten het spits van ons allereerste interview af met Sven Dekker van Hyprints! Vele sneakerheads kennen Sven al van zijn toffe sneaker art prints en creatieve community challenges. Het is dan ook niet zo gek dat vele van hen al één of meerdere 'echte' Hyprints thuis aan hun muur hebben hangen, wij uiteraard ook. Zijn kenmerkende illustratiestijl en creatieve series, zoals de 'Foot Prints' & ‘Sneaker Anatomy’-serie worden vaak met enthousiasme ontvangen. Maar er is natuurlijk meer; wij vroegen hem het hemd van het lijf! Kortom het is de hoogste tijd dat we hem nog beter leren kennen...

In het kort

Naam
Sven (Hyprints)
Leeftijd
29
Beroep
Illustrator
Verslaafd sinds
2015
Favoriete model
Nike Air Max 1
Aantal sneakers
+- 30

Hallo Sven! Kan je jezelf eens kort voorstellen?

Mijn naam is Sven, ik ben illustrator en oprichter van Hyprints. Met Hyprints maak ik illustraties (digitale tekeningen) van voornamelijk sneakers, deze laat ik professioneel printen en verkoop ik als art prints via mijn webshop. Dit doe ik vanuit mijn kantoor in Amsterdam. Tot ongeveer een jaar geleden werkte ik nog in loondienst als designer, sinds begin 2020 ben ik volledig voor Hyprints gegaan!

Hoe en wanneer ben je besmet geraakt met het sneaker ‘virus’?

Ik ben in de jaren 90 / 00 opgegroeid in het oosten van het land, in Enschede. In mijn jongere jaren was ik een fanatieke skateboarder en was ik regelmatig in de lokale skate stores te vinden. Sneakers en skateboarden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dit was dus ook de periode dat ik mijn hart verloor aan sneakers. Het begon met sneakers van Nike SB, Vans, Adidas Skateboarding, Osiris en andere bekende skate brands. In die tijd waren er ook niet echt gespecialiseerde sneaker stores in Enschede, dus deze sneakers waren voor mij de enige optie! De eerste jaren kocht ik maar lukraak wat, veelal general releases, zonder enige voorkennis. Jaren later begon ik me meer te verdiepen in sneakers, de cultuur en de geschiedenis.

Hoe is Hyprints ontstaan?

Als kind was ik al heel creatief, ik tekende heel veel, maar vond het ook altijd leuk om met mijn handen dingen te maken. Ik heb nooit een formele opleiding in design of iets soortgelijks gevolgd. Alles wat ik nu met Hyprints maak, heb ik zelf aangeleerd. Ongeveer 15 jaar geleden begon deze interesse, ik vond eigenlijk alles wat je creatief op de computer kan doen interessant - van Photoshop tot beats maken en van 3D modelleren tot programmeren. Uiteindelijk ben ik me gaan specialiseren in het maken van vector designs in Illustrator.

In de eerste 10 jaar dat ik met deze programma’s bezig was, deelde ik de resultaten eigenlijk nooit met anderen. Ik denk dat het vooral onzekerheid was wat me op dat moment tegenhield, keep in mind dat ik toen hele andere dingen maakte dan dat ik vandaag de dag met Hyprints doe. Het was uiteindelijk mijn vriendin die me overhaalde om ook eens dingen op social media te delen. In het begin waren mijn creaties all over the place, in verschillende stijlen en met verschillende onderwerpen, ik experimenteerde veel. Het was uiteindelijk een tekening van de Off-White x Nike Jordan 1 Chicago die erg in de smaak viel. De stijl van deze tekening, was de basis voor wat uiteindelijk de stijl van Hyprints zou worden. Ik kreeg al snel de vraag of ik de tekening kon laten afdrukken. Die eerste tekening heb ik vervolgens in een oplage van 10 laten drukken en waren binnen no-time uitverkocht. Vanaf daar is het balletje gaan rollen.

Jordan Mockup
Hyprints
Air Max 1 lemonade sneaker art hyprints
Hyprints

Waar haal je je inspiratie voor de sneaker prints vandaan?

First and foremost, haal ik natuurlijk inspiratie uit sneakers zelf. Ik vind de verhalen en concepten achter sommige sneakers heel erg gaaf. Ik vind het tof om vervolgens dat concept op een creatieve manier te dramatiseren, denk bijvoorbeeld aan mijn ‘Foot Prints’ serie. Daarin heb ik tekeningen gemaakt van sneakers die geïnspireerd zijn door eten en drinken, zoals de AM1 Lemonade - waarbij de sneaker uitgeperst wordt op een citruspers. Daarnaast heb ik veel interesse in de overkoepelende ‘Culture’, denk hierbij aan fashion, muziek, films, en kunst - hier haal ik dan ook veel van mijn ideeën uit.

Maar als er dan nog 1 ding is waar mijn hart sneller van gaat kloppen, is het iconografie en symboliek. Iconografie is het bestuderen en beschrijven van onderwerpen uit de beeldende kunst. Het woord iconografie komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘beeld’ en ‘schrijven’. Maar waarbij iconografen zich vaak bezighouden met (klassieke) kunst, probeer ik nog verder te kijken. Denk daarbij aan symboliek in logos, fotografie, producten, marketing, etc. Beeldtaal is iets wat me ontzettend boeit, aan de hand van beeld en symbolen kan je prachtige verhalen vertellen, maar is er ook veel ruimte voor eigen interpretatie en emotie.

____
Naast al de sneaker prints die we in de Hyprints webshop kunnen kopen, werk je ook regelmatig aan 'custom' illustratie klussen. Sneaker Squad heeft onlangs met Hyprints samengewerkt aan de illustraties van onze Sneaker Quiz 'Hoe grote sneaker freak ben jij?'. Waar wij uiteraard super blij en trots op zijn, dus onze vraag:
____

Op welk Hyprints project ben jij het meest trots?

Waar ik toch wel het meest trots op ben, en dat is niet perse een specifiek project, is het feit dat er zoveel van mijn tekeningen bij mensen in huis hangen. Ik vind dit persoonlijk nog steeds bizar om te beseffen. Helemaal als je je realiseert dat ik een aantal jaar geleden niets durfde te delen. Voor mij is het echt een eer om bij anderen aan de muur te hangen! Ik krijg ook vaak de vraag om gepersonaliseerde artworks te maken, denk hierbij aan ontwerpen voor de geboorte van een baby, voor mensen die gaan trouwen, of een ontwerp die het ‘verhaal’ van de desbetreffende klant vertelt. Ik vind het tof om dan in gesprek met de klant tot een dope concept te komen en dit uit te werken tot een artprint. Het maken van deze gepersonaliseerde kunstwerken geeft mij heel veel energie!

Maar als ik dan toch nog een specifiek project moet noemen, dan is het mijn ‘Sneaker Anatomy’ serie. Deze serie bestaat uit tekeningen van lichaamsdelen gecombineerd met sneakers, zoals het sneakerheart. Deze tekeningen heb ik 2 jaar geleden gemaakt, maar zijn tot vandaag nog steeds heel populair. De designs zijn zelfs onderdeel geweest van een tentoonstelling in Engeland. Ik ben momenteel ook bezig met een geüpdatet versie van deze serie, waarvan de eerste twee (Sneakerhead & We Breathe Air) al klaar zijn! Bij deze nieuwe versies (in vergelijking tot de oudere) vind ik het ook heel erg nice om te zien hoe mijn stijl zich heeft ontwikkeld en zie ik pas echt goed wat voor groei ik heb doorgemaakt. Daar ben ik best trots op!

Interview sneaker squad sven dekker hyprints art print 4
@shotbydominique

Wat mogen we in de toekomst nog van jou verwachten?

Het afgelopen jaar, sinds ik volledig voor Hyprints ben gegaan, heb ik me veel gefocused op mijn webshop en het uitbrengen van nieuwe prints. Nu dat steeds meer voet aan de grond krijgt, blijft er meer ruimte over voor andere ‘creatieve’ projecten. Ik zie Hyprints niet alleen als een bedrijfje die prints verkoopt. Ik zou graag willen doorgroeien tot een volwaardige design studio, die naast prints ook andere producten maakt, denk daarbij aan kunstinstallaties, meubels en andere gebruiksvoorwerpen - natuurlijk wel allemaal in de Hyprints stijl. Het lijkt me heel interessant om te onderzoeken op wat voor verschillende manieren mijn illustraties ‘tot leven’ kunnen komen.

Daarnaast zie ik het ook voor me dat Hyprints gaat groeien tot iets wat groter is dan mijzelf. Dat het naast een platform voor mijn eigen werk, ook een plek wordt voor het werk van andere creatievelingen. Het lijkt me dan super dope om vervolgens een tentoonstelling te organiseren met alle ‘Hyprints artiesten’.

Wat vind jouw omgeving van je liefde voor sneakers?

Ik heb vrienden om me heen verzameld die deze liefde voor sneakers delen, of sterker nog, die ik ken vanuit deze gedeelde passie. Mijn vriendin wordt er soms wel gek van, met een appartement in Amsterdam, neemt het al snel veel ruimte in. Ze kan sneakers zelf echt wel waarderen, maar iets met ‘geniet met mate’, hahaha. Mijn zus en vader zijn ook gek van sneakers, dus het zit ook wel in de familie.

Wat is jouw favoriete sneaker merk en model?

Nike Air Max 1 'Parra' 2018

Interview sneaker squad sven dekker hyprints art print 2
shotbydominique

Hoe ziet jouw sneakercollectie eruit?

Mijn collectie is best bescheiden. Ik probeer zoveel mogelijk bewuste aankopen te doen en me niet te veel te laten beïnvloeden door wat er op dit moment gaande is. De laatste tijd ben ik veel oudere paartjes aan het kopen, apps als Vinted of winkels als 2nd Culture zijn voor mij echt heaven. Ik draag ook al mijn sneakers en verkoop eigenlijk nooit iets door. Wanneer sneakers de deur uit gaan, worden ze altijd gedoneerd. Op die manier hou ik mijn rotatie vers. Ik heb nu rond de 30 paar, voornamelijk Air Max 1, en daarnaast een aantal AM90’s, AM97’s, en wat losse paartjes. Ik zeg altijd grappend, voor elke dag van de maand een ander paar sneakers!

Wat zijn jouw 2 favoriete sneakers uit je collectie?

Nummer 1 is makkelijk voor mij, dat is de Air Max 1 Parra uit 2018. Piet Parra is een groot voorbeeld voor mij en in mijn ogen de enige Nederlandse illustrator die zoveel heeft bereikt in de industrieën die ik interessant vind (sneakers, fashion, kunst). Zijn stijl is perfect verwerkt in dit paartje, dus voor mij is het echt een kunstwerk aan je voeten.

Nummer 2 wordt dan toch wel de Atmos x Nike Air Max 1 Animal 2.0 uit 2018. De eerste Atmos Animal stond, zoals bij veel Air Max 1 verzamelaars, al heel lang op mijn lijstje. Toen in 2018 de 2.0 werd gereleased, greep ik helaas (zoals altijd) mis. Ik weiger absurde resell prijzen te betalen, dus ik had de hoop eigenlijk wel opgegeven. Totdat Afew vorig jaar opeens uit het niets nog een stash uit hun warehouse (voor retail!) ging verkopen. De hele sneaker community heeft zich vervolgens ingeschreven, dus had ik er niet veel verwachtingen van. Totdat ik ‘s ochtends wakker werd en tot mijn grote verbazing in mijn mail zag dat ik de raffle had gewonnen! Mede door dit verhaal, zit deze patta in mijn top!

Hyprints Air Max 1 Parra 2018 sneaker art product 1024x728
Hyprints Air Max 1 Animal sneaker art product 1024x728

Welke sneaker ontbreekt er nog in je verzameling?

Pfffffff, heb je even? Hahahaha, er zijn er nog zoveel die ik wil hebben! Maar als er dan 1 de kroon spant, is het de Air Max 1 Anniversary Red. Verreweg de schoen die ik het meest getekend heb, dus ik schaam me er bijna voor dat deze niet in mijn collectie zit. Ik hou van Air Max 1, ik hou van de klassiekers, mijn lievelingskleur is rood, WAAROM HEB IK DEZE NOG NIET?

Wat is jouw favoriete sneaker collab?

Wauw, er zijn er een heleboel die ik gaaf vind. Ik vind sowieso alles wat Parra en Nike samen doen goud. Maar ik vind het concept en de uitwerking van de Sacai x Nike sneakers ook heel erg dope. Zoals je misschien ook in mijn eigen werken kan zien, maak ik vaak creatieve mashups van verschillende concepten / objecten (denk aan ‘We Breathe Air’). De manier hoe Sacai twee verschillende schoenen tot 1 hebben gemaakt, vind ik echt geweldig.

Interview sneaker squad sven dekker hyprints art print 3
shotbydominique

Wat zou je willen veranderen aan de sneaker-scene?

Resellers met goudkoorts. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen resellers. Maar doordat sneakers zo populair zijn geworden, in combinatie met de mogelijkheden van social media en het internet, en het feit dat er tal van succesverhalen van jonge resellers zijn, wil iedereen tegenwoordig er een slaatje uit slaan. Deze ‘resellers’ proberen alleen maar mee te profiteren, zorgen ervoor dat er geen sneakers meer overblijven voor de echte liefhebbers. Om vervolgens, zonder ook maar enige waarde toe te voegen, een paar tientjes op een paartje te verdienen.

Als je je eigen sneaker mocht uitbrengen, hoe zou die eruit zien?

Hier heb ik al vaak over gefantaseerd, maar een concreet idee is er nog nooit echt uitgekomen. Iets met te perfectionistisch zijn. Ik zou natuurlijk voor de Air Max 1 gaan, allereerst is dat mijn favoriete schoen, en ten tweede leent dit model zich goed voor de ideeën die ik heb. Wat mij namelijk heel erg gaaf lijkt, is om het materiaal van de sneaker te bedrukken met illustraties, en dan natuurlijk in de stijl van Hyprints. Wat ik voor me zie is de colorblocking van de OG AM1, met op de mudguard, swoosh en heel, een tof bedrukt design. Welke kleuren en wat voor design, dat is voor mij ook nog onduidelijk, haha. Zie jij het al voor je?

Waar kunnen we je online volgen?

Website: www.hyprints.com
Instagram: www.instagram.com/hyprints
Facebook: www.facebook.com/hyprints