Stephan
Geschreven door
Stephan

In 2012 is Linsay al besmet geraakt met het sneaker virus. En nu anno 2021 is haar liefde voor sneakers niet minder geworden; sterker nog, het is inmiddels onderdeel geworden van haar creatieve bestaan. Want creatief dat is ze zeker, Linsay maakt niet alleen super leuke sneaker content op TikTok, waarmee ze inmiddels meer dan 150.000 volgers en vele miljoenen likes heeft verzameld. Ze heeft inmiddels ook een bonte verzameling sneakers opgebouwd en is onlangs begonnen met het maken van haar eigen sneakers. Die maakt ze in haar eigen sneakerstudiootje bij oma op zolder, geweldig toch!

Wij waren nieuwsgierig naar het verhaal achter haar verzameling, haar liefde voor sneakers en haar creaties. Kortom het is weer de hoogste tijd voor wat vragen...

In het kort

Naam
Linsay van der Linde
Leeftijd
27
Beroep
Freelance Creative & Social Media
Verslaafd sinds
2012: Mijn 1ste Janoski’s
Favoriete model
Nike Dunk Low & Air Jordan 1 High
Aantal sneakers
35 paar

Hallo Linsay! Kan je jezelf eens kort voorstellen?

Hi! Linsay hier. Samen met mijn vriend Marc en pup Ted woon ik in het gezellige zuiden van het land. Als heuse #couplegoals runnen we een fysiotherapie praktijk MOEF en daarnaast ben ik freelance creative en social media marketeer. Lekker creatief zijn is dus helemaal mijn ding. Ik zoek hierin altijd weer een uitdaging. Zo heb ik vorig jaar oktober handmade sneaker leren maken bij de Sneakersschool en sindsdien dus hooked. Wekelijks deel ik sneaker unboxings en making off’s van m’n handgemaakte sneakers op m’n TiKToK.

Hoe ben je besmet geraakt met het sneaker ‘virus’?

Ik heb ze onlangs met grote spijt opgeruimd, maar het was een zwart paartje Nike Janoski met witte zool uit het najaar van 2012. Destijds liep iedereen hier op Vans. Dwars als ik was wilde ik niet toegeven aan die trend en vond bij de Britain dit paartje skateschoenen. Vroeger viel mijn oog al op bijzondere schoenen. Zo moest en zou ik roze met rode Etnies hebben toen ik in groep 5 zat. En heb ik jaren gesmeekt om de Buffalo’s met blauwe vlammen.

In 2015 kreeg ik verkering met Marc, die ook een sneakerhead bleek te zijn. En toen? Tja, toen grepen we bij elke gelegenheid de kans om elkaar sneakers cadeau te doen. Kerst, verjaardagen, diploma’s, jubileums. En nu hebben we inloopkast vol. Zo gaan die dingen.

Interview Linsay vd linde sneaker squad 3

Wat vind je het leukst aan het verzamelen van sneakers?

Vooral omdat we de paartjes bij bijzondere gelegenheden geven, hangen de sneakers samen met mooie momenten. Zo’n schoen vertelt een verhaal. Wanneer je een paartje uit de kast pakt, sta je toch weer even stil bij zo’n herinnering.

Ook is het gewoon zo’n lekker begin van je dag. Wanneer ‘s ochtends je outfit afmaakt met een goed paar sneakers. Of. In mijn geval. Wanneer je je sneakers afmaakt met een goede outfit.

Wat vind jouw omgeving van je liefde voor sneakers?

Voorheen werd er wel eens wat flauw gereageerd. “Je kan er maar op twee te gelijk lopen.”, “Zo, jij leeft op grote voet!” en “Nog een paar?!”. Inmiddels weten ze dat ik er echt plezier in heb. Zeker nu mijn content zo leeft onder de community. Ik word nu zelfs regelmatig geraadpleegd voor sneaker advies.

Interview Linsay vd linde sneaker squad 2

Wat is jouw favoriete sneaker merk en model?

Nike staat voor mij op nummer één. Maar qua model kan ik moeilijk kiezen. Ik heb zo m’n fases. Nu loop ik weer veel op dunks, maar een paar jaar terug was ik meer fan van de Huarache, bijvoorbeeld. Als ik kijk naar de aantallen in mijn collectie dan is mijn favoriete sneakers de Air Jordan 1 High of de Dunk Low.

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen sneakers te maken?

In oktober vorig jaar kon ik niet op vakantie. De wereld zat op slot en stil zitten was voor mij geen optie. Ik heb me toen ingeschreven voor de Sneakersschool in Amersfoort. Natuurlijk volgde ik deze school al een tijdje op de voet. Maar met een drukke doch onzekere agenda heb ik mijzelf nooit eerder die tijd gegund. Eenmaal op de Sneakersschool was ik meteen verliefd op dit vak. Ik maak voor m’n werk veel digitale ‘kunst’, dit kon ik na afloop vasthouden, aanraken en zelfs dragen!

Bij thuiskomst heb ik met behulp van Roel, leraar van de Sneakersschool, alle tools en materialen aangeschaft om hier zelf mee door te gaan. Mijn sneakerstudiootje heb ik bij mijn oma op zolder gebouwd. Zij heeft vroeger in de textielindustrie gewerkt en leert me nog steeds erg veel. Je kunt me hier (bijna) elke zondag vinden.

125766196 2517502828547636 647707387543991481 n
sneakersschool

Kan je ons meer vertellen over hoe je te werk gaat?

Hoewel ik veel digitaal ontwerp, gaat dat in dit proces niet op. Ik vind dat je stoffen moet voelen om ze te kunnen combineren. Hoe ik dus start met het ontwerpen van een schoen is heel simpel: ik print een blanco kleurplaat en vul deze op met kleine scraps van de stoffen. De inspiratie voor m’n colorways haal ik vooral uit tijdschriften en andere kleding items.

Het proces dat ik toepas van een handgemaakte Air Jordan 1, is hetgeen wat ik op Sneakersschool heb geleerd. Zo begin ik met het uitsnijden van de grootste onderdelen en kijk later of m’n gekozen details lekker overkomen. Soms stap ik ietswat van m’n plan af. Na het uitsnijden van alle onderdelen, start het naaiwerk. Dit vind ik het leukste van alles. Waarschijnlijk omdat ik dit vroeger al eens deed bij oma. Als dat gereed is, volgt het vastspijkeren van de upper op de leest. Dit is mijn grootste struikelblok. Het kost aardig wat spierkracht en kostte wat topjes van m’n vingers. Ondertussen haal ik een originele Air Jordan 1 schoen uit elkaar en reinig ik de zool. Als de upper op de leest zit, kan het geheel aan elkaar gelijmd worden. Even een nacht geduld, veters erin, en klaar. Klinkt als een klein klusje, maar voor mij als rookie kost dit proces toch zeker 4 tot 5 volle dagen.

Hoewel er op bepaalde sites goedkope reps beschikbaar zijn, ga ik altijd voor een originele Nike zool. Alleen dan vind ik m’n werk gerechtvaardigd en zie ik het als een stukje kunst. Met een replica zool voelt het als fake, en dat is het laatste waar ik aan bij wil dragen.

IMG 5733 2
IMG 4852

Welke paartjes heb je tot nu toe gemaakt?

Er staan nu twee paartjes in de vitrine, één paartje draag ik. Nummer vier is druk in de maak. Deze wordt echt te gek! Ik heb hiervoor de stof van een oude breitas uit de jaren 70 van m’n oma gebruikt. Komend jaar hoop ik nog veel meer paartjes af te ronden. Ik ben echt een mega perfectionist, dus als ik een steekje laat vallen, begin ik gerust opnieuw. Ik geniet van het proces en zo’n zondag bestaat ook zeker voor een groot gedeelte uit koffie drinken met oma.

Hoe ziet jouw sneakercollectie eruit?

Nike domineert de lijst. Maar verder is het een hele gevarieerde collectie met hele gekke schoenen als de Nike Zoom x Vista, klassiekertjes als de All Stars Commes des Garçon en grails als de retro’s Air Max 90 Bacon en Air Max 1 Clot. Ik heb Yeezys, ik draag de New Balance x Patta en ben zelfs heel blij met m’n Space hippies.

Hypes boeien me niet zoveel, ik ben net zo blij met m’n Nike Blazers uit de outlet als een dunk uit een raffle.

126164925 2517502841880968 8226854876543795357 n
sneakersschool
125865317 2517502848547634 2795004782342083398 n
sneakersschool

Wat zijn jouw 2 favoriete sneakers uit je collectie?

Op nummer één is dat sowieso m’n Air Max 90 Bacon retro, een prachtige schoen gemaakt van kwaliteitsmaterialen en met Dave’s Quality Meat natuurlijk een legacy waar je U tegen zegt. Ik greep er meerdere malen naast, en met een omweg via via ben ik er dan toch aangekomen. Dat draagt ook zeker bij aan de voorkeurspositie.

Voor het tweede paartje zou ik nu zeggen m’n Nike Dunk High Grey Acid Wash. Deze draag ik al twee weken non-stop. De schoen zelf heeft een goed silhouette en is óók van mooi materiaal, maar ik was vooral omver geblazen door het design van de doos. Alles aan de ‘85 ervaring klopt!

Welke sneaker ontbreekt er nog in je verzameling?

Oké, de enige hype waar ik echt nog steeds dagelijks FOMO door ervaar, is de Jordan 4 Retro Off-white Sail. Ik vind het een mooi model en de eenvoud van de kleuren maakt het voor mij een must have voor m’n collectie. Waarom ik ‘m nog niet heb? De resell prijzen vind ik echt achterlijk hoog. Dit klinkt wellicht wat grof. Maar het is uiteindelijk maar een schoen, hè. En ja, ik snap het concept vraag en aanbod. Maar toch geef ik geen 4 cijfer bedragen uit voor fabrieks schoenen.

IMG 2017
Full Size Render 2

Wat is jouw favoriete sneaker collab?

Toevallig valt mijn oog vaak op de samenwerkingen tussen Nike en Stüssy. Ik vind vaak alles wat Parra aanraakt ook prachtig. Ik heb vorig jaar de Ruohan Wang x Nike Blazers voor mijn vriend gescoord, deze vind ik ook echt te gek. En ik hoop natuurlijk dat ik ooit zelf eens mijn eigen collab mag ontwerpen.

Wat mogen we in de toekomst nog van jou verwachten?

Ik blijf voorlopig nog lekker door knutselen in m’n sneakerstudiootje en sneaker content schieten. Er is nog genoeg te leren en te proberen. Nu ik de Air Jordan 1 inmiddels onder de knie heb, maak ik wellicht een uitstapje naar een ander model.

Mijn doel is om uiteindelijk mijn professie als Creative te combineren met m’n passie voor sneakers. Werken voor merken als Nike of ketens als Foot Locker staan bovenaan m’n lijstje!

Waar kunnen we je online volgen?

Je vindt m’n sneakercontent voornamelijk op TiKToK:
www.tiktok.com/@linsayvdlinde

Op Instagram deel ik ook genoeg. Al zie je Ted hier ook veel voorbij komen!
www.instagram.com/linsayvdlinde/

IMG 6095