Sterre
Geschreven door
Sterre

Op haar 13e is Emmy al besmet geraakt met het sneaker virus. En nu anno 2022 is haar liefde voor sneakers niet minder geworden; sterker nog, het is inmiddels haar baan. Wie wil dat nou niet? Emmy maakt custom sneakers en laat haar creativiteit de vrije loop gaan. De tofste animal prints laat zij terugkomen op paartjes voor jong en oud. Ze staat niet voor niks bekend als "Emmy van de printjes".

Wij waren nieuwsgierig naar het verhaal achter haar bedrijf “Chick Makes Custom Kicks”, haar liefde voor sneakers en haar creaties. Kortom het is weer de hoogste tijd voor wat vragen...

In het kort

Naam
Emmy Joane van der Zee
Leeftijd
39
Beroep
Sneaker Customizer
Verslaafd sinds
Mijn 13e
Favoriete model
Air Max 1
Aantal sneakers
100±

Hallo Emmy! Kan je jezelf eens kort voorstellen?

Hi! Mijn naam is Emmy, ik ben 39 jaar en ik ben fulltime Sneaker Customizer bij mijn eigen bedrijf Chick Makes Custom Kicks. Ik heb een dochter van 14 en woon in Kampen. Ik heb veel in het buitenland gewoont, vele banen en ervaring op mogen doen, maar het was het altijd net even niet. In deze baan kan ik echt mijn ei kwijt. Ik bepaal mijn eigen werktempo, kan lekker creatief zijn en leuke samenwerkingen aangaan!

Hoe en wanneer ben je besmet geraakt met het sneaker ‘virus’?

De allereerste keer dat ik in aanraking kwam met sneakers was voor mij toch wel echt de brugklas, waarin iedereen een gabber wilde zijn. ID&T was helemaal gaande en de Cavello's hingen in elke winkel. Daar hoorde natuurlijk een paar toffe sneakers bij. Om dan je broek daar mooi overheen te laten vallen, deden wij een sok onder de tong van de sneaker. Zo had je een hogere wreef en viel je broekie mooier!

Interview Emmy sneaker squad 1

Wat is jouw favoriete sneakermerk- en model?

Ik ben een ultieme sneaker liefhebber, dus eigenlijk vind ik dan niet dat je kan zeggen “ik hou alleen van 1 bepaalde sneaker”. Sneakers zijn sneakers toch? Maar uiteraard heeft iedereen zo zijn voorkeur. Ik heb er best veel. Ik hou van de Air max 1, maar een goede Air Max 90 sla ik ook niet over. Ik hou van mijn classics, Air Span of bijvoorbeeld een goede structure. Mijn collectie is best divers.

Onder de naam “Chick Makes Custom Kicks” maak je hele toffe customs. Hoe ben je op het idee gekomen om sneakers te customizen?

Ik had eigenlijk nooit het idee om Customizer te worden. Het is mij eigenlijk overkomen. Ik tekende en schilderde destijds heel veel. Mijn dochter was in die periode erg ziek en ik deed dit om de tijd een beetje te doden in het ziekenhuis. Op een dag was ik thuis en had ik heel veel posca pennen liggen. Om haar wat op te vrolijken probeerde ik een nijntje te maken op haar sneakers. Dit had ik voor de gein gepost op een sneaker forum. Ik kreeg daar heel veel positieve reacties op. Daarna had ik voor de lol een Air max 1 gekocht in maat 17 en maakte daar een Pebbles van de Flintstones mee.

Daar heb ik echt mega veel reacties op gekregen en kreeg toen mijn eerste bestellingen. Een jaar later had ik 1000 volgers op insta en liep het redelijk ok. Nu weer een jaar later heb ik 17.5k volgers op insta en is dit echt mijn fulltime job.

Naast het customizen voor klanten werk ik samen met influencers, sta op sneaker events en geef ik workshops. Daarnaast ben ik druk met diverse corporate opdrachten.

Interview Emmy sneaker squad 2

Kan je ons meer vertellen over hoe je te werk gaat?

Hoe ik te werk ga vind ik vrij lastig om uit te leggen. Alles zit eigenlijk in mijn brein. Het is niet zo dat ik op het internet inspiratie op doe. Ik wil namelijk uniek zijn en mijn eigen ontwerpen bedenken en maken. Ik kijk vaak welke kleuren mooi passen of welke modekleuren nu in zijn, maar de ontwerpen zelf, die komen allemaal uit mijn hoofd.

Weet je nog wat je eerste custom paartje was? Hoe zagen deze eruit?

Ja, mijn eerste officiële Custom was een Air Max 1 pebbles in maatje 17, met felle kleuren: aqua blauw, groen en oranje, met printje en een echte vintage pebbles pin.

Interview Emmy sneaker squad 3

Op welk custom paartje ben je het meest trots?

Er is 1 paar waar ik trots op ben. Niet omdat dat nou de mooiste is die ik gemaakt heb, maar meer omdat het mijn doorbraak sneaker was. Dat was ook de eerste Leopard print die ik met de hand maakte. Deze sneaker ging echt viraal. Het was roze met mint groen en goud, met een Leopard print.

Wat vind jouw omgeving van je liefde voor sneakers?

Sommige mensen vinden het een beetje gek, want je hebt toch maar twee voeten hoor ik dan vaak. Gelukkig zijn er ook mensen die het fantastisch vinden. Ik heb daardoor al heel wat mensen in mijn omgeving aangestoken met het sneaker virus.

Interview Emmy sneaker squad 5

Hoe ziet jouw sneakercollectie eruit?

Mijn collectie bestaat op dit moment uit circa 100 sneakers. Ik zou er heel graag een soort van systeem in willen, maar mijn huis is daar op dit moment te klein voor. Daardoor staat het gewoon in stapels op mijn kast en beneden in de kelder. Verder bestaat mijn collectie veelal uit Air Max 1 en 90 maar ook heb ik veel andere modellen die ik tof vind.

Is er een sneaker waarbij je mooie of bijzondere herinneringen hebt?

Ja dat is voor mij toch wel echt mijn Air Max 1 Elephant. Deze sneaker stond al zo lang op mijn bucketlist. Ik had er elke keer het geld voor, maar ik was een beetje gierig. Uiteindelijk heb ik de sneaker toch op sneakerness gekocht. Een rib uit mijn lijf maar nog steeds erg blij mee!

Interview Emmy sneaker squad 4

Wat vind je tof aan de sneaker-scene?

Ik denk voor mijzelf toch echt wel Sneakerness, omdat dat voor mij echt staat voor de Sneaker scène. Het is net een soort van grote familie die bij elkaar komt. Het kletsen met gelijkgestemden, altijd gezellig. Mooie sneakers en goede muziek. Je doet er altijd weer leuke contacten op en maakt weer nieuwe kennissen of vriendschappen. En ik denk dat daar de cultuur echt voor staat. Iedereen heeft dezelfde passie en dat is iets wat ik niet kan omschrijven, maar iets wat je moet ervaren.

Wat zou je willen veranderen aan de sneaker-scene?

Ik zou willen dat iedereen geaccepteerd wordt om wie hij of zij is, ongeacht leeftijd, gender of van welke sneakers je houdt. Ik ben van een andere generatie en in mijn tijd werden er andere sneakers gemaakt dan nu, dus mijn voorkeur ligt dan ook meer bij die modellen. Wat ik vaak merk is dat mensen gauw een ander silhouet sneaker afkraken, omdat ze er gewoonweg niks mee hebben, of het lelijk vinden. Dat kan, maar daardoor wordt er wel een soort van mainstream sneaker gecreëerd/gehyped die je perse moet hebben. Ik vind dat je moet dragen wat je mooi vindt en niet wat een ander daar over te zeggen heeft.

Interview Emmy sneaker squad 6

Wat mogen we in de toekomst nog van jou verwachten?

Veel! Heel veel! Ik heb heel veel dingen lopen op dit moment. Hele toffe concepten waar ik helaas nog niks over mag zeggen. Verder heb ik sinds kort een nieuwe werkomgeving met daarin een workshopruimte waar ik veel leuke dingen mee kan doen. Daarnaast heb ik veel ideeën die ik aan het uitwerken ben die in de toekomst zeker online komen, maar ik wil natuurlijk nog niet al te veel verklappen!

Als je je eigen sneaker mocht uitbrengen, hoe zou die eruit zien?

Dit is best een moeilijke vraag voor een sneaker customizer, want ik maak zoveel verschillende dingen en heb zoveel ideeën dat ik er zelf soms gek van wordt.

Mijn kenmerk is wel dat ik graag met animal print werk. Sneakerfreaks zeggen het ook vaak: “Emmy van de printjes”.

Waar kunnen we je online volgen?

Zeer binnenkort komt mijn website online, maar voor nu kunnen jullie mij volgen onder de naam Chick Makes Custom Kicks op Instagram en Facebook

Interview Emmy sneaker squad 8