Sterre
Geschreven door
Sterre

Deze creatieve duizendpoot is al sinds zijn kinderjaren besmet met het sneakervirus. Op jonge leeftijd begon Marko met tennissen en was gecharmeerd door tennisser Andre Agassi. Een tennisser met opvallende outfits en toffe sneakers. In 2005 begon de sneakerverzameling van Marko serieuzer te worden. Door zijn werk als Designer was hij gewend om met designprogramma's te werken. Vanuit verveling is hij in het eerste coronajaar begonnen met het maken van sneakerposters onder de naam Kicks on Kanvas. Dat loopt nu dusdanig goed dat hij steeds vaker verzoeken krijgt om andere modellen en formaten te maken.

Wij waren benieuwd naar zijn verhaal, het ontstaan van zijn liefde voor sneakers en zodoende zijn Kicks on Kanvas posters. Hoogste tijd voor wat vragen om Marko en zijn bedrijf beter te leren kennen.

In het kort

Naam
Marko Josimovic
Leeftijd
39
Beroep
Graphic Designer
Verslaafd sinds
1990
Favoriete model
Nike Air Max 1
Aantal sneakers
+- 100

Hallo Marko! Kan je jezelf eens kort voorstellen?

Ik ben Marko, woon in Eindhoven samen met mijn vrouw, dochter en dwergpoedeltje Nike. Ik werk als Designer voor het Nederlandse merk Kultivate dat is gevestigd in Amsterdam. Daarnaast heb ik ook een webshop Kicks on Kanvas waar ik zelfgemaakte posters verkoop.

Sinds kort sta ik in mijn vrije tijd regelmatig op de golfbaan. Uiteraard volledig in Nike uitgerust. Verder heb ik een aantal jaar als DJ gewerkt en zodoende op festivals en in clubs gedraaid, maar dat is sinds corona helaas een beetje op de achtergrond beland.

Hoe en wanneer ben je besmet geraakt met het sneaker ‘virus’?

Van wat ik mij kan herinneren was ik altijd wel gecharmeerd van sneakers. Maar wanneer het echt is begonnen? Ik denk toen ik rond 1990 startte met tennis en Andre Agassi mijn held werd. Hij droeg altijd de vetste tenniskleding. Vooral zijn sneakers zijn mij bijgebleven, bijvoorbeeld de Nike Tech Challenge 2. Deze sneakers wilde ik dus ook hebben in die tijd.

Ook op de basisschool ben ik geïnspireerd geraakt. Toen ik de Nike Air Max 180 zag, was ik echt in love. Zoiets had ik toen nog nooit gezien, die Air Bubble helemaal doorzichtig tot op de zool. Ongekend!

Het verzamelen van sneakers begon jaren later, rond 2005, toen ik op mijzelf ging wonen en eigen geld verdiende.

Sneakerhead en Designer Marko van Kicks on Kanvas sneaker squad 5
Bart Corver

Wat vind je het leukste aan het verzamelen van sneakers?

De kick van het scoren! En iedere dag die geluksmomentjes als je een vers paar sneakers uit een doos trekt en aan je voeten zet. Heerlijk man!

Wat vind jouw omgeving van je liefde voor sneakers?

Sommigen verklaren mij voor gek als ze mijn sneakerverzameling zien. "Het lijkt wel een winkel zoveel heb je er", zeggen ze dan.

Air max 1 sneaker squad

Wat is jouw favoriete sneakermerk- en model?

Nike staat sowieso op 1. Daar kan de rest niet aan tippen naar mijn mening. De Nike Air Max 1 is wel het meest favoriete model samen met de Air Jordan 1.

Hoe is Kicks on Kanvas ontstaan?

Ik zit in een groepsapp die opgericht is door Kiwan Leung van Approved Sneakers. Daarin heb ik wel eens een zelfgemaakte sneakergerelateerde wallpaper geplaatst en daar werd heel enthousiast op gereageerd met de vraag: "Waarom maak je daar geen posters van". Toen ben ik gaan nadenken en op onderzoek uitgegaan over wat er allemaal nodig is om een webshop op te zetten. Het was tijdens het eerste coronajaar, dus het is meer uit verveling ontstaan. Gelukkig loopt het opvallend goed. Daar ben ik wel trots op en ik ben de mensen die mij hierin hebben gesteund bijzonder dankbaar.

Sneakerhead en Designer Marko van Kicks on Kanvas 2
Bart Corver

Waar haal je de inspiratie voor sneakerprints vandaan?

Het begint altijd met de sneakerboeken die ik hier heb staan. Daar blader ik regelmatig doorheen en zodoende ben ik geïnspireerd geraakt door oude Nike advertenties uit de jaren 80 en 90. Die zie je nu ook veel op mijn webshop (met de dikgedrukte teksten). Zo zagen vroeger de reclamecampagnes van Nike er ook ongeveer uit.

Ik maak dan een foto van mijn eigen sneakers en teken die na met mijn iPad of designprogramma op de iMac.

Op welk Kicks on Kanvas project ben jij het meest trots?

Ik heb laatst een poster gemaakt waar je twee benen in de lucht ziet met de Air Jordan 1 Chicago’s aan de voeten. Daar ben ik zo lang mee bezig geweest om het mooi te krijgen. Het is ook weer geïnspireerd op een Nike advertentie uit de jaren 80 maar dan wel met een kleine twist.

Air force 1 sneaker squad kicks on kanvas
Bart Corver

Hoe ziet jouw sneakercollectie eruit?

Ik heb ongeveer honderd paar. Er zit van alles tussen. De meesten zijn Nike Air Max 1 en Air Jordan 1. Verder heb ik ook wat SB Dunks Low, Dunks Low, Air Max 90’s, Air Force 1’s, Blazers High, Jordan 3-4-5-6. En ik heb wat hype paren zoals Off-White en Travis Scott collabs.

De meeste sneakers staan mooi uitgestald in een kast in mijn sneakerroom. Een gedeelte heb ik in dozen in de kast staan en één paar (mijn bespoke Air Max 1’s) heb ik in een doorzichtige doos staan.

Sneakerhead en Designer Marko van Kicks on Kanvas sneaker squad 6
Sneakerhead en Mark Kicks on Kanvas sneaker squad Bespokes

Wat zijn jouw 2 favoriete sneakers uit je eigen collectie?

Nummer 1 is de Nike Air Max 1 Atmos Elephant uit 2007. In mijn ogen een van de mooiste Air Max 1 ooit gemaakt. Alles klopt aan deze schoen en de Elephant print is zo legendarisch goed. Geweldig paar!

Nummer 2 is de Nike Air Max 1 Atmos Safari uit 2003. Daar heb ik zo lang naar gezocht om een goed paar te vinden. Een sneakerhead uit België heeft mij geholpen aan dit paar, inclusief originele doos en zak van Atmos. Zo blij mee. Shoutout naar Rama Chan nogmaals.

Mijn Nike Air Max 1 bespokes die ik een paar jaar terug heb laten maken bij 21 Mercer in New York horen er eigenlijk ook op. Dat was als designer zijnde echt een moment om nooit meer te vergeten.

Welke sneaker ontbreekt er nog in je verzameling?

Er zijn er wel een paar die op mijn lijstje staan. Maar de Air Jordan 1 Off White Chicago zou ik heel graag willen hebben, maar die is niet meer te betalen helaas.

Sneakerhead en Designer Marko van Kicks on Kanvas sneaker squad 3
Bart Corver

Wat mogen we in de toekomst nog van jou verwachten?

Ik ga nog meer posters uitbrengen, want ik krijg ook veel vraag naar andere modellen, zoals Yeezy posters. Ook is er veel vraag naar kleinere formaten artworks. Deze ga ik nog maken, dus daar moet ik even goed voor gaan zitten.

In de toekomst gaan jullie ook NFT’s zien van mijn artworks. Ik ben mij momenteel aan het verdiepen in deze markt, dus keep connected ;)

Waar kunnen we je online volgen?

Website: www.kicksonkanvas.com
Persoonlijke Instagram is: www.instagram.com/balkan82
Webshop Instagram: www.instagram.com/kicks_kanvas

Sneakerhead en Designer Marko van Kicks on Kanvas sneaker squad 4
Bart Corver