Sterre
Geschreven door
Sterre

De hoogste tijd voor een interview met Rowdy van AirSculptures! De handgemaakte betonnen sneakers van AirSculptures worden steeds populairder, en eigenaren Rowdy en Sem worden steeds vaker benaderd om meer Nike modellen te maken. Wij zijn ook fan en hebben de handgemaakte betonnen sneakers op Sneakerness bij Rowdy gekocht. En met ons volgde velen, want het was giga druk bij hun stand.

Wij waren benieuwd naar zijn verhaal, het ontstaan van zijn liefde voor sneakers en zijn onderneming AirSculptures. Maar er is natuurlijk meer; wij vroegen hem het hemd van het lijf! Kortom het is de hoogste tijd dat we Rowdy beter leren kennen…

In het kort

Naam
Rowdy de Bruin
Leeftijd
29
Beroep
Accountmanager/Marketing
Verslaafd sinds
2007
Favoriete model
Nike Air Max 1
Aantal sneakers
+/- 70 paar

Hallo Rowdy! Kan je jezelf eens kort voorstellen?

Hi! Ik ben Rowdy de Bruin, geboren in Rotterdam en woon nu samen met mijn vriendin in een dorp in de buurt van Rotterdam. Ik ben bijna 30 en houd van schoenen. Doordeweeks ben ik werkzaam voor een fruitleverancier en kan je me bellen voor appels en bananen. Verder vind ik het leuk om te tennissen/padellen, fotograferen en houd ik van gezelligheid.

Hoe en wanneer ben je besmet geraakt met het sneaker ‘virus’?

Ik ben echt heel erg slecht in het koppelen van momenten in m’n leven, aan data en leeftijden. Sorry als ik dit niet in de chronologische volgorde vertel, maar wat ik me heel erg goed kan herinneren is dat ik altijd samen met een vriend van mij op websites zat zoals pickyourshoes.com en Flightclub. Gewoon kijken, top 5-jes maken, die printen of natekenen en ophangen in m’n kamer - voornamelijk Air Max 1/90. Nog helemaal niet met het idee dat ik ze ook zou willen kopen, maar ik vond ze er gewoon heel erg tof uitzien. Wat ik me ook nog heel erg goed kan herinneren is de videoclip van Winne (Net Als Ik). Hij had in bijna ieder shot een ander paartje aan, die hij helemaal matchte met zijn outfit. Toen was ik echt helemaal verkocht.

Ik denk dat er een jaar overheen ging en toen kwam ik er achter dat ze sommige van die schoenen ‘gewoon’ in Rotterdam verkochten en heb ik mijn eerste paartje gekocht bij Lfstl of Woei, ik weet het niet zeker meer.. Het was in ieder geval de Nike Air Max 1 LCD Green.

Daarna kwam ik ineens, via de wondere wereld van het internet, op websites als Lacebag en ML75 - toen was ‘t wel klaar. Toen heb ik flink wat paartjes gekocht; lekker chatten op ‘t forum, foto’s vragen, geld overboeken en dan maar hopen dat ze aankomen. Vervolgens aantrekken en lekker op gaan voetballen, hierdoor heb ik helaas veel paartjes niet meer die ik toch nog wel graag had willen hebben.

Rowdy_Sneaker_Squad_2

Wat vind je het leukste aan het verzamelen van sneakers?

Lekker struinen in verschillende apps naar toffe paartjes en die voor een leuke prijs kunnen kopen. Dat vind ik wel echt het leukst aan het verzamelen van sneakers. Ik heb ook nog een nieuwe verslaving; het kopen van kinderschoentjes - gewoon voor de heb, niet met een vooruitziende blik ofzo. Gewoon om neer te zetten, zien er zo tof uit.

Daarbuiten vind ik het leuk om mezelf niet alleen maar blind te staren op één model, maar echt te kijken wat ik een toffe schoen vind met een fijne colorway. Wat ik soms wel echt jammer vind is dat als ik eindelijk een schoen heb gevonden die ik lang zocht, ik er even van geniet en dan weer doorga naar de volgende. ‘’Het bezit van de zaak, is het einde van ‘t vermaak’’

Wat vind jouw omgeving van je liefde voor sneakers?

Die vinden het alleen maar leuk, voor zover ik weet dan natuurlijk hé… Wanneer mensen bij ons langskomen, laat ik ze ook altijd even de sneaker kamer zien. Dat vinden ze erg leuk, met name ook de verhalen achter sommige paartjes.

Rowdy Sneaker Squad 3

Wat is jouw favoriete sneakermerk- en model?

Nike, toch wel. En dan twijfel ik tussen Structures en Air Max 1, qua silhouet denk ik dan Structures, maar met de AM1 heb je gewoon zoveel colorways en variaties.

Hoe is AirSculptures ontstaan?

AirSculptures doe ik samen met een vriend van mij (Sem de Bruin, puur toeval dat we dezelfde achternaam hebben). Hij maakt de beelden en ik help hem bij de rest. Hij was altijd al bezig met kunstzinnige dingen en is op een gegeven moment gewoon begonnen met het maken van een Air Max 1 beeld voor in zijn woonkamer, omdat hij dat tof vond. Het was echt een heel lang proces om de juiste shape, details en kleuren te krijgen. Uiteindelijk werden de beelden steeds beter en beter en ben ik in het begin foto’s voor hem gaan maken, zo is het uiteindelijk steeds verder gegroeid en stonden we vorig jaar voor het eerst op Sneakerness in Rotterdam. Dat was wel echt een mijlpaal voor ons, een hele toffe ervaring - heel veel geleerd; ook hoe dingen niet moeten haha.

Rowdy_Sneaker_Squad_4

Kan je ons meer vertellen over hoe je te werk gaat?

Eerst bepalen we het aantal stuks dat we gaan maken voor een bepaalde periode. Als er een beurs aan zit te komen, maken we bijvoorbeeld meer stuks. Het is een vrij arbeidsintensief proces en een hele logistieke operatie (de beelden zijn gemaakt van beton en wegen +/- 3 kilo), maar alles wordt door Sem ‘handgemaakt’. Hij heeft zelf mallen ontworpen waarmee hij de beelden maakt. Stuk voor stuk. Als dat achter de rug is, worden de beelden geschilderd en uiteindelijk verpakt. We hebben dan weer een voorraadje en plannen dan in wanneer we ze gaan verkopen. Wanneer we de producten online gooien spreken we ook altijd af om samen te zijn, biertje erbij en dan alle vragen en orders behandelen. Echt lachen!

Hoe ziet jouw sneakercollectie eruit?

Mijn collectie bestaat inmiddels uit +/- 70 paar. Ik ben er ook een tijdje ‘’uit’’ geweest en heb toen een paar jaar helemaal niets bijzonders gekocht. Het merendeel van wat ik nu heb is in de laatste 2 jaar gekocht. Voorheen was het ook echt alleen maar Air Max 1 en soms wat 90, maar ik merk steeds meer dat ik open sta voor andere modellen en dan vind ik het gewoon leuk om naar de schoen en colorway ansich te kijken. Een beetje gevarieerd, niet perse gaan voor wat iedereen tof vindt.

Rowdy Sneaker Squad 8

Wat zijn jouw 2 favoriete sneakers uit je collectie?

Dat kan bijna iedere week veranderen. Soms loop ik naar mijn kast en kan ik een paartje helemaal herontdekken en daar weer heel enthousiast van worden. Het zal voor sommige mensen misschien raar klinken, maarja… Momenteel word ik heel erg blij van:

Nike ACG Air Lunar 180 x Size?
Echt een súper colorway. ACG is sowieso top; kleuren die normaal niet werken, werken dan wel. Ik heb de Huaraches ook en wil de SB’s ook nog wel. Het is niet een schoen die iedereen tof vindt en ze zeggen dat er ongeveer 250 paar van gemaakt zijn; dat maakt ‘t bij elkaar wel echt een top schoen voor mij.

Nike SB Dunk Low ‘Parra Abstract Art’
Tja, m’n eerste SB Dunks. Hele fijne schoen, stukje kunst met goede materialen. Is niet heel veel meer over te zeggen eigenlijk.

Verder geniet ik momenteel o.a. van; Air Max 1 OG Red Anniversary, Air Max 1 Patta Wave Black, Air Structure OG colorway (2020). Homegrowns blijven voor mij altijd wel speciaal, jeugd sentiment! Ik heb de CD er helaas niet meer bij, dus mocht iemand die aan mij kwijt willen; let me know :)

Rowdy Sneaker Squad 7

Welke sneaker ontbreekt er nog in je verzameling?

Buiten alle OG colorways (niet dé OG’s) van de relevante Air Max modellen, is de enige schoen die ik écht nog heel graag wil hebben, de Nike Air Max 1 BRS Powerwall. Buitensporig harde schoen, echt heel tof.

Rowdy Sneaker Squad 5

Wat mogen we in de toekomst nog van jou verwachten?

Met AirSculptures staat er een hoop te gebeuren, we willen dit jaar sowieso weer op een beurs staan en er zitten een hoop nieuwe producten in pijplijn. Ja; dit jaar ook Jordans. :) - daar hebben we echt heel erg veel vraag naar gekregen. Ik verwacht dat dat heel erg goed ontvangen gaat worden!

En ja verder; gewoon lekker plezier hebben, originele sneaker-accessoires voor een betaalbare prijs aan blijven bieden en zelf nog meer pareltjes kopen. Ik heb heel veel zin in dit ‘Air Max 1 jaar’ - ben benieuwd of het ook echt wat wordt.

Waar kunnen we je online volgen?

Mijn persoonlijke Instagram is: @rauwrauw
Voor sneaker sculptures kan je terecht bij: @airsculptures

Rowdy_Sneaker_Squad_6