New Balance 550 sneakers

Elk bekend sneakermerk heeft wel een paradepaartje. Zo heeft Nike de Air Force 1; Adidas heeft de Stan Smith; Reebok heeft de Club C en New Balance lijkt er inmiddels ook over uit welke New Balance sneaker hun paradapaartje zal gaan worden, het is de immens populaire New Balance 550, die de laatste jaren een comeback van jewelste heeft gemaakt.

De New Balance 550 debuteerde aanvankelijk in 1989 als een low-versie van de New Balance 650, wat destijds de populairste basketbalschoen van New Balance was. Het loste verschillende problemen op waar zowel de 650 als de 480 last van hadden. Beide modellen hadden een hoog bovenwerk van lakleer, wat een poging was de concurrentie aan te gaan met de Jordan 1. Maar de gevoerde kragen, die extreem goede ondersteuning boden, waren ademend genoeg.

De geschiedenis van de New Balance 550 sneaker

De lage versie van de New Balance 550 was comfortabeler, maar boden niet dezelfde prestaties op het basketbalveld waardoor ze minder gebruikt werden dan gehoopt. Dit kwam ook omdat New Balance niet de bekende atleten had die hun sneakers promoten, zoals Nike en Converse dat wel hadden. Ook leek het erop dat de sneaker populairder werd bij hardlopers, terwijl het merk zich toch echt had gericht op het basketbal. Het verhaal van de nieuwe New Balance 550 ging destijds dus door meerdere redenen uit als een nachtkaars.

Het is dan ook niet gek om te stellen dat de sneaker nooit meer het daglicht zou hebben gezien zonder Teddy Santis, eigenaar van Aimé Leon Dore en de Creative Director van de MADE in USA-lijn van New Balance. In een interview met Sneaker Freaker onthulde Joe Grondin, de CEO van New Balance die verantwoordelijk is voor de collabs van het merk, dat het Santis was dat het 550-model nieuw leven inblies en het potentieel van de sneaker zag.

Helemaal back in business, de comeback van de New Balance 550

"Het nieuwe succes van de 550 is volledig te danken aan Teddt Santis.", aldus Grondin. Hij vond een willekeurige foto van de 550, en hij dacht: 'Wat hebben we hier?' Na veel onderzoek te hebben gedaan vond hij het model uit 1989. De enige informatie die werd gevonden kwam uit een een oude New Balance Japan-catalogus. We hadden geluk, want de Japanse catalogi zijn super gedetailleerd. We begonnen met het onderzoeken van hashtags op Instagram en vonden een verzamelaar die nog een paartje had. Toen we de schoen eenmaal in handen hadden, hebben we samen met Teddy de sneaker helemaal opnieuw opgebouwd. Doordat hij mega kieskeurig is qua shape, kostte alles ons minstens acht tot tien revisies. We pasten hier en daar een paar millimeters aan om het helemaal naar wens te krijgen."

De New Balance 550 keerde in September van 2020 officieel terug in samenwerking met het merk van Santis, Aimé Leon Dore. De sneaker bleef eigendom van deze partij tot December van 2020, toen New Balance de comeback van de New Balance 550 aankondigde in de kernlijn van hun aanbod sneakers.

Een aantal collabs verder en de New Balance 550 staat weer op ongekende hoogte. In tegenstelling tot de jaren 80 en 90 is de 550 weer een legitieme concurrent van klassiekers als de Air Force 1, Stan Smith en Club C. Uiteindelijk is het alleen de Air Force 1 die dezelfde basketbal-roots deelt, maar beide sneakers zijn tegenwoordig meet een lifestyle-sneaker, dan een basketbalsneaker.

New Balance 550 sneakers kopen

Koop jouw New Balance 550 sneakers via Sneaker Squad. We bieden je een handig overzicht met alle New Balance 550 sneakers, voor zowel dames als heren. We zorgen dat je altijd de beste aanbieding krijgt en nooit teveel betaald.