Air jordan 1 | Sneaker model | Sneakersquad
Modellen

Air jordan 1

Na het winnen van een nationale titel aan de Universiteit van North Carolina en een gouden medaille op de Olympische spelen in Los Angeles, werd Michael Jordan In 1984 geselecteerd door de Chicago Bulls in de NBA. In datzelfde jaar legde Nike Michael Jordan ook vast in de vorm van een vijfjarig contract ter waarde van $2,5 miljoen (plus royalty’s). Er was aanvankelijk enige scepsis over het forse bedrag van het contract, maar Michael Jordan bewees de critici al snel ongelijk.

In 1985 kwam Nike met een uniek logo voor het Air Jordan merk. 

Het was direct duidelijk dat dit niet zomaar een sneakerlijn binnen Nike zou worden.

Bekijk onze Air Jordan 1 collectie

Ontwerper Peter Moore kreeg de opdracht voor het bedenken van de eerste Air Jordan schoen. De Air Jordan 1 kenmerkt het Nike Swoosh logo op het midden van de sneaker en een nieuw ontworpen logo met vleugels ter hoogte van de enkel. De eerste Air Jordan is vergelijkbaar in ontwerp met andere populaire Nike modellen uitgebracht in de jaren 80, zoals de Air Force 1, Terminator en Dunk. De Air Jordan 1 wordt gekenmerkt door een Nike Air kussen voor de demping in de hiel, gewatteerde enkel halsbanden voor extra bescherming en een teen overlay voor extra stevigheid.

Hoewel de Air Jordan 1 behoorlijk achter loopt wat betreft moderne technologie zette de kleuren en de hype van de schoenen de sneaker-industrie op zijn kop. De Air Jordan 1 baande de weg vrij voor andere kleurrijke basketbal sneakers. Het veranderde de manier waarop mensen keken naar sportschoenen. Tijdens het NBA seizoen in 1985 droeg Michael Jordan de Air Jordan 1. De Air Jordan 1 was destijds te koop voor rond de 80 dollar – op dat moment de duurste basketbal schoen op de markt.

De Air Jordan 1 Black/Red werd verboden door de NBA vanwege regels met betrekking tot kleuren van de schoen die mocht worden gedragen; Michael Jordan kreeg een boete van $5.000 voor elke wedstrijd waarin hij de Air Jordan 1 droeg. Nike betaalde de boete maar al te graag, want al de commotie rondom de schoenen was meer waard dan de boete. De gratis reclame was ongekend.

Het eerste seizoen van Michael Jordan in de NBA resulteerde direct in een All-Star onderscheiding en een Rookie of the Year award. Ook leidde hij de Chicago Bulls na vier jaar van afwezigheid naar de play-offs.

Michael droeg de Air Jordan 1 Red/White/Black toen hij 63 punten scoorde tegen Boston Celtics in de 1986 play-offs. Hoewel de Bulls uiteindelijk verloren van de Celtics liet Michael zien dat hij een van de grootste jonge sterren in de NBA was.

In 1998 maakte de Air Jordan 1 een eenmalige comeback in de NBA, toen Michael Jordan de schoenen droeg tegen de New York Knicks voor zijn laatste wedstrijd in Madison Square Garden.

Air Jordan 1 in 23 verschillende kleuren

Nike heeft de Air Jordan 1 in veel kleuren gelanceerd – iets dat een revolutie was in de sneaker-industrie. De Air Jordan 1 werd uitgebracht in 23 verschillende kleurstellingen, als je ook alle samples meerekent. Velen waren zeer beperkt en exclusief voor bepaalde gebieden. Het maakt echter niet uit waar je woonde, er was wereldwijd een enorme vraag naar de originele Air Jordans 1.

Air Jordan 1 Commercial “Banned by the NBA”

Dit was de reclame die op tv te zien was rond de lancering van de AJ 1, ook wel "banned by the NBA" genoemd.


Bekijk onze Air Jordan 1 collectie